François Legault är premiärminister i den fransktalande kanadensiska provinsen Quebec. Arkivbild.
François Legault är premiärminister i den fransktalande kanadensiska provinsen Quebec. Arkivbild.

Arkeologer fann gamla befästningar i Quebec

Arkeologer i kanadensiska Quebec har hittat välbevarade rester av cederträ från de första skyddsvallar som franska nybyggare uppförde i staden för över 300 år sedan.

ANNONS
|

De påträffade resterna av fortifikationerna är ungefär 20 meter långa, daterade till 1693 och de påträffades under bygget av ett bostadsområde.

- Vi hittade ett litet stycke trä drivet ner i mörk jord. Vi tog våra slevar och skrapade jorden mycket försiktigt och insåg att vi hittat en mycket viktig lämning, väldigt väl bevarad, säger Jean-Yves Pintal, som är arkeologernas chef.

ANNONS

Skyddsvallarna byggdes av omkring 500 soldater och stadsbor 1693–1694 under överinseende av befästningsingenjören Josué Dubois Berthelot de Beaucours som skydd mot möjlig brittisk artillerield.

Nu ska trästyckena tas upp ur jorden och torkas i en särskild process under två år. Därefter ska de ställas ut för allmänheten att beskåda.

- Det är en stor upptäckt för staden Quebec men också för hela Quebec, säger François Legault, den fransktalande provinsens premiärminister.

Nathalie Roy, provinsens kulturminister, talar i sin tur om ett "ovärderligt" fynd.

TT-AFP

Fakta: Staden Quebec

Quebec grundades av fransmännen 1608 och är Kanadas äldsta stad. Det är huvudstad i provinsen med samma namn i sydöstra Kanada.

Där bor cirka 517 000 personer. De flesta är fransktalande och tillhör den romersk-katolska kyrkan.

Staden, vid Saint Lawrencefloden, har en stor hamn. Den gamla staden är klassad som världsarv av FN-organet Unesco. Där finns trånga gränder, murar, kyrkor och historiska byggnader.

Enligt Unesco är den gamla staden "ett anmärkningsvärt exempel på en befäst kolonialstad" som är unik för Nordamerika.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS