Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.

Analytiker: Frankrike spelar dubbelt i Libyen

Den internationellt erkända enhetsregeringen i Libyen attackerar Frankrike för dubbelspel och för att stödja krigsherren Khalifa Haftar som attackerar regeringsstyrkorna i huvudstaden Tripoli. Analytiker anser att Frankrike säger en sak i offentligheten men gör något annat i realiteten.

ANNONS
|

Enhetsregeringens (GNA) inrikesminister Fathi Bach Agha anklagade i förra veckan Paris för att stödja "den kriminelle Haftar" och klargjorde att GNA bryter sitt säkerhetssamarbete med Frankrike. Den franska ambassaden var snabbt ute med förnekanden och sade att anklagelserna "saknar grund".

Men analytiker menar att Frankrike ser Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) som en potentiellt stabiliserande faktor i ett land sönderslitet av konflikter.

- Sedan 2016 har GNA inte gjort några framsteg när det gäller de problem den skulle hantera först, det vill säga att bryta milisernas skruvstädsgrepp om Tripoli, ta kontroll över extremismen och stoppa den libyska ekonomins fria fall, säger den amerikanske före detta diplomaten Ethan Chorin.

ANNONS

Barriär mot jihadister

Haftar, å andra sidan, har visat att han kan skapa ordning ur kaos – men med ett högt pris för yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna, fortsätter Chorin.

Khalifa Haftar ses av sina öppet allierade, däribland Ryssland och Egypten, som en barriär mot de jihadistiska extremiströrelser som började växa efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

När tre franska soldater dödats under en underrättelseoperation 2016 tvingades Frankrike medge att landet stöttat Haftar militärt i kampen mot jihadisterna.

Nu vill Paris inte öppet medge något stöd till den hårdföre krigsherren, och ännu mindre sedan han släppt loss sina styrkor mot Tripoli.

"En uppmuntran"

Men Libyenexperten Jalel Harchoui vid tankesmedjan Clingendael Institute i Nederländerna har sin uppfattning klar:

- De här politiska och diplomatiska aspekterna av stödet från Paris uppfattades av Haftars fraktion som en uppmuntran till att starta krig, säger han.

Det är uppenbart, enligt Ethan Chorin, att länder som Frankrike och Förenade arabemiraten säger en sak i offentligheten medan de egentligen hoppas att Haftar kan lyfta Libyen ur kaoset.

Paris är under politiskt tryck på grund av regeringens oklara förhållningssätt till Haftar. Det trycket kan lätta sedan USA:s president Donald Trump i förra veckan klargjorde att han talat med Haftar i telefon.

ANNONS

- Frankrike kommer att vara förtjust över att Trump kan suga upp det diplomatiska ansvaret för Haftars maktövertagande, säger analytikern Anas al-Gomati vid tankesmedjan Sadeq institute i Tripoli.

TT-AFP

Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli, och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader och konsulat, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

I år har Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) i en svepande offensiv lagt under sig stora delar av landet och har attackerat Tripoli.

Källa: Landguiden/UI med flera

ANNONS