Amnesty International kritiseras för dåliga arbetsförhållanden. Arkivbild.
Amnesty International kritiseras för dåliga arbetsförhållanden. Arkivbild.

Amnesty kritiseras för sexism och mobbning

Efter två självmord kritiseras människorättsorganisationen Amnesty International för arbetsförhållandena inom organisationen. Flera höga chefer säger sig villiga att avgå.

ANNONS
|

Kritiken framförs i en rapport som är ett resultat av en extern utredning som beställdes efter att två anställda under förra året begått självmord. En av de anställda, som arbetat 30 år inom Amnesty, lämnade ett brev efter sig där han kritiserade den hårda arbetsbördan. I rapporten beskrivs miljön inom Amnesty International innehålla en oroväckande mängd fall av mobbning, rasism och sexism, och även flera tillfällen då chefer förnedrat eller förminskat anställda framför deras kollegor.

Amnestys ledning tar åt sig av kritiken och flera ledande chefer skriver i ett brev att de bär ett delat ansvar för problematiken och är beredda att avgå.

ANNONS

Generalsekreteraren för Amnesty International, Kumi Naidoo, skriver i ett mejl att han kanske inte kommer att godkänna alla avgångar, utan att det viktigaste är att återfå förtroendet. Han poängterar att det är farliga tider och att Amnesty behövs mer än någonsin.

Amnesty International har omkring 2500 anställda världen över.

TT-Reuters

ANNONS