Den ryska domaren läser upp beslutet att förbjuda Jehovas vittnen 2017.
Den ryska domaren läser upp beslutet att förbjuda Jehovas vittnen 2017.

Amnesty kritiserar dom mot Jehovas vittne

En dansk man som är medlem i Jehovas vittnen har dömts till sex års fängelse för religiös extremism i Ryssland. Människorättsorganisationen Amnesty International förkastar domen och kräver att mannen genast släpps fri.

ANNONS
|

- Vi ser det som djupt oroande och mycket olyckligt. Han är dömd för något som inte borde anses vara ett brott, vilket är att helt enkelt utöva sina religiösa rättigheter. Vi anser att han är en samvetsfånge och att han omedelbart ska släppas fri, säger Trine Christensen, generalsekreterare i Amnesty Danmark, till TT.

Den danske medborgaren greps under en bibelläsning i staden Orjol och har suttit frihetsberövad sedan maj 2017. Gripandet kom kort efter det att Ryssland stämplat Jehovas vittnen som ett extremistiskt samfund och verksamheten förbjöds. Sedan dess har människorättsorganisationer rapporterat om hur den ryska staten stått för en omfattande förföljelse av anhängare till rörelsen, med många gripanden och polisräder.

ANNONS

Domaren framhöll att 46-åringen, som bor i Ryssland och är gift med en rysk kvinna, varit aktiv för att upprätthålla Jehovas vittnens förbjudna aktiviteter i landet, enligt Amnesty Danmark som var på plats i domstolen i Orjol.

"Ett bredare mönster"

Mannen är det första Jehovas vittne att dömas för extremism i Ryssland. Han nekar till att han har gjort sig skyldig till brott.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen uttrycker också sin djupa oro över domen och kritiserar Ryssland för att likställa Jehovas vittnen med terrorstämplade extremistorganisationer.

Trine Christensen säger att domen, dessutom efter en så lång tid i häktet, är mycket sträng. Men hon säger att nya ryska lagar används för att "strypa civilsamhället" och att det inte bara drabbar Jehovas vittnen.

- Det finns ett bredare mönster i Ryssland där yttrandefrihet, organisationsfrihet, mötesfrihet liksom religionsfrihet har varit under eskalerande kontinuerlig attack de senaste åren, säger hon.

Kommer fortsätta

Erik Jørgensen, talesperson för Jehovas vittnen i Danmark, kallar domen för "grovt orättvis". Den dömde dansken är fredlig och att han skulle vara en religiös extremist "trotsar all beskrivning", enligt Jørgensen.

ANNONS

Han säger också till nyhetsbyrån Ritzau att Jehovas vittnen tänker fortsätta vara aktiva i Ryssland.

- Vi kommer att predika för alla som vi kommer i närheten av, men det kan hända att vi gör det med större försiktighet.

- Vi kan inte stå på gatan och dela ut våra tidningar i Ryssland men vi kan tala med våra grannar om Bibeln, fortsätter Jørgensen.

TT

Fakta: Jehovas vittnen

Jehovas vittnen växte fram i USA på 1870-talet.

Centralt för medlemmarna är tron på jordens nära förestående undergång. De tror också att endast de som lever som Jehovas vittnen kommer att återuppstå och få en chans att leva för evigt i paradiset.

De som varit med i organisationen och sedan slutat tar medlemmarna avstånd ifrån. Jehovas vittnen avvisar även samarbete med andra religiösa grupper och betraktas bland annat därför ofta som en sekt.

Vittnena firar varken jul, födelsedagar eller nyår. Den enda högtid som firas är Åminnelsen, till minne av Jesu död.

Medlemmarna accepterar inte blodtransfusioner, engagerar sig inte i politiken och gör inte värnplikt. Bland annat det senare har gjort att rörelsen förbjudits i vissa länder.

Det fanns cirka 7,5 miljoner Jehovas vittnen runt om i världen 2012.

Under 1800-talets sista år kom rörelsen till Sverige. 2012 fanns cirka 22300 medlemmar spridda över landet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS