Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drygt hälften av amerikanerna anser i en färsk opinionsundersökning att president Trump agerar fel i Rysslandsfrågan. Här väntar presidenten på att möta media i Vita huset efter sin hemkomst från mötet med Vladimir Putin i Helsingfors. Bilden är från 17 juli.

Amerikanerna: Trump hanterar Ryssland fel

Över hälften av de tusen tillfrågade amerikanerna i en ny undersökning tycker att president Donald Trump hanterar Ryssland fel. Men demokrater och republikaner är djupt splittrade i frågan och de senare står i stort bakom sin president.

Under presskonferensen efter toppmötet med den ryske presidenten Vladimir Putin i Helsingfors gav USA:s president intryck av att lita mer på Putins betygelser om att Ryssland inte blandade sig i presidentvalet 2016 än slutsatserna från amerikanska underrättelsetjänster om att så var fallet.

Uttalandet följdes av en kritikstorm på hemmaplan – och ett nytt uttalande från Trump där han hävdade att han sagt fel på presskonferensen och att han faktiskt litar på underrättelsetjänsternas slutsats att Ryssland blandade sig i valet.

Stor splittring

Stödet bland väljarna för hur presidenten hanterar Ryssland skiljer stort mellan republikaner och demokrater. Reuters opinionsundersökning, som institutet Ipsos gjort efter Trumps och Putins presskonferens, visar att en liten majoritet av väljarna är missnöjda med hur presidenten handskas med Moskva.

55 procent av de drygt tusen tillfrågade amerikanerna anser att Trump agerar fel. Över 70 procent av tillfrågade republikaner står dock bakom sin president i frågan, trots att många av framträdande republikaner varit kritiska till presidentens agerande. Som jämförelse står bara 14 procent av demokraterna bakom presidenten.

Ryssland inblandat

På frågan om Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet 2016 svarar en majoritet, nästan 60 procent, av de tillfrågade i Reuters studie att de anser det. Men även i den frågan är demokrater och republikaner oense.

Resultatet i Reuters studie liknar det i en undersökning från tidigare i juli, som publicerades i Washington Post. I den ansåg drygt var tredje republikan att Ryssland varit inblandade i valet, medan 80 procent av demokraterna ansåg detsamma – ungefär samma resultat som i Reuters studie.

Fortsatt stöd

Agerandet och kritiskstormen i samband med toppmötet i Helsingfors tycks än så länge inte ha påverkat det övergripande förtroendet för president Trump. 43 procent av amerikanerna tycker att presidenten gör ett bra jobb, enligt en sammanställning av flera opinionsmätningar som Real Clear Politics gjort.

Som lägst hittills var stödet för Trump som president i mitten av december förra året, då 37 procent ansåg att han gjorde ett bra jobb. Sedan dess har det klättrat upp till dagens nivå. Störst stöd hittills hade han strax efter det att han tillträdde som president, då ansåg knappt 46 procent att han gjorde ett bra jobb, enligt Real Clear Politics sammanställning.