Fartyget Mercer Street på en arkivbild från 2016.
Fartyget Mercer Street på en arkivbild från 2016. Bild: Johan Victor/AP/TT

Ambassadör kallas upp efter tankerattack

Det diplomatiska ordkriget trappas upp efter torsdagens attack utanför Oman mot ett fartyg från ett israeliskt rederi. Iran nekar fortsatt till inblandning.

ANNONS

USA, Israel och Storbritannien har alla pekat ut Iran som ansvarigt för attacken då en brittisk säkerhetsvakt och en rumänsk besättningsman dödades – anklagelser som Iran har kallat för grundlösa.

På måndagen kallade Storbritannien upp Mohsen Baharvand, Irans ambassadör i landet.

"Jag uppmanade Iran att omedelbart sluta med sina destabiliserande handlingar som försöker underminera internationell fred och säkerhet", skriver James Cleverly, ansvarig minister för Mellanöstern och Nordafrika, på Twitter och kallar attacken mot tankfartyget Mercer Street "oacceptabel".

Samtidigt upprepar Irans utrikesdepartement på måndagen att landet kommer att svara på hot mot landets säkerhet och försvara sina intressen.

Fartyget Mercer Street är japanskägt men drivs av det israeliskägda rederiet Zodiac Maritime. Enligt bolaget var fartyget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujariah i Förenade arabemiraten när det attackerades utanför Omans kust.

ANNONS
ANNONS