Statsminister Stefan Löfven efter EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven efter EU-toppmötet i Bryssel.

"Alla måste bjuda till" om EU:s toppjobb

Första försöket gav ingen träff. Nästa satsning görs om en vecka då EU-ledarna gör ett nytt försök att hitta nya namn till toppjobb i Bryssel.

ANNONS
|

En extrainsatt toppmötesmiddag den 30 juni blir i princip ett bära-eller-brista-läge i jakten på ny ordförande för EU-kommissionen.

Fram till dess får EU:s arbetsförmedlare, permanente rådsordföranden Donald Tusk, fortsätta förhandla med olika ledare om lämpliga kandidater.

- Donald Tusk har ju fortfarande ett mandat från oss att fortsätta resonera med EU-parlamentet och med medlemsstaterna om hur vi hittar majoritet för en kandidat till kommissionens ordförande, säger statsminister Stefan Löfven på väg ut från toppmötet.

ANNONS

- Och då måste ju alla bjuda till här – även parlamentet, som ju står upp för spetskandidatsystemet. Då kan man inte bara säga nej till alla spetskandidater. Gör man det, så måste man vara beredd på något annat förslag, säger statsministern.

Merkel och Macron

Löfven säger sig inte vilja "förhandla via media" när det handlar om vilka kandidater som kan tänkas bli bortkompromissade – eller plötsligt inplockade. Hoppet är ändå att post-pusslet, där även tjänsterna som rådsordförande, centralbankschef och utrikeschef ingår, ska kunna lösas i tid.

- Givet att det är flera positioner som ska tillsättas så borde det finnas möjligheter att hitta en kompromiss, säger Löfven.

Nyckelroller spelas som vanligt av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

- Nu måste vi uppnå konsensus i veckan som kommer, för att komma överens om en lösning som gör det möjligt att bygga ett europeiskt lag som samlar olika politiska familjer, men har en gemensam ambition, sade Macron under natten mot midsommaraftonen.

ANNONS

Macron passade också på att ge tysken Manfred Weber, Europahögerns toppkandidat till posten som kommissionsordförande, ett illa dolt tjuvnyp – inte det första i ordningen.

- Som jag har sagt från början så krävs det att personen vi föreslår har den erfarenhet och kompetens som krävs för det här jobbet, sade han.

Svårt för Vestager?

Den franske presidenten är kritisk till systemet med så kallade toppkandidater, som innebär att partigrupperna i EU-parlamentet utser toppnamn till posten som EU-kommissionens ordförande. EU:s fördrag slår fast att stats- och regeringscheferna ska ta hänsyn till parlamentets sammansättning när de lägger fram sitt förslag till ny kommissionsordförande, men exakt hur processen ska gå till är inte tydligt.

Frågan är nu om även Angela Merkel kan tänka sig att vända ryggen åt toppkandidaterna och därmed även tyske Weber. Svaret efter toppmötet var undvikande.

- Det är ett faktum som ställer oss inför utmaningar, det står helt klart, sade hon om EU-ledarnas motvilja att acceptera den relativt oerfarne bayraren som ny bas.

ANNONS

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen är samtidigt tveksam till hur det ska gå framöver för danska Margrethe Vestager, som också tillhör toppkandidaterna.

- Det ser svårt ut, om man ska vara ärlig, sade Løkke i Bryssel.

Allehanda nya namn lär dyka upp i spekulationerna. Stefan Löfven räknar dock inte med att höra sitt eget.

- Nej, det är inte på dagordningen, skrattar statsministern i Bryssel.

Bryssel, TT

Fakta: Viktiga dagar i EU

Här är några tunga datum i EU-kalendern framöver:

• 30 juni: Stats- och regeringscheferna håller ett extrainsatt toppmöte i Bryssel för att återigen försöka enas om kommande topposter i EU.

• 1 juli: Finland tar över som ordförandeland i ministerrådet.

• 2–4 juli: Det nyvalda EU-parlamentet håller sin första sittning för att bland annat välja talman.

• 15–18 juli: EU-parlamentet samlas i Strasbourg, eventuellt för att rösta om ny ordförande i EU-kommissionen.

• September: En ny kommissionsordförande väntas presentera vilka som får vilka uppdrag i nästa kommission. Ledamöterna ska sedan frågas ut i EU-parlamentet under hösten.

• 31 oktober: Mandatperioden löper ut för nuvarande kommission, samt även Europeiska centralbankens chef. Samma dag löper också tidsfristen ut för Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit.

• 30 november: Mandatperioden löper ut för nuvarande permanente rådsordföranden Donald Tusk.

ANNONS