Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En algerisk man i den bergiga Kabyleregionen, öster om huvudstaden Alger, ser på en av de förödande skogsbränder som härjade i Algeriet i augusti förra året. Arkivbild.
En algerisk man i den bergiga Kabyleregionen, öster om huvudstaden Alger, ser på en av de förödande skogsbränder som härjade i Algeriet i augusti förra året. Arkivbild. Bild: Fateh Guidoum/AP/TT

Algeriet massdömer till dödsstraff

En algerisk domstol har dömt 49 personer till döden för lynchningen av en man som felaktigt anklagats för att ha startat dödliga skogsbränder i augusti förra året, rapporterade den statliga nyhetsbyrån APS.

Det nordafrikanska landet har dock skjutit upp genomförande av dödsdomar sedan den senaste ägde rum 1993.

Din 38-årige mannen misshandlades till döds av en mobb efter att han överlämnat sig själv hos en polisstation i den nordligt belägna Tizi Ouzou-regionen.

Mannen hade åkt dit efter att ha hört att han var misstänkt för mordbrand kopplade till de bränder som dödade minst 90 människor i hela landet.

Senare visade det sig att mannen i själva verket hade åkt till regionen som volontär för att hjälpa till att släcka bränderna.

Videoklipp på sociala medier visar hur mannen släpades ur en polisbil av en folkmassa som sedan misshandlade honom och tände eld på honom.

Domstolen i orten Dar El Beida, nära huvudstaden Alger, dömde på torsdagen 49 personer till avrättning för mord och stympning av offrets kropp, rapporterar APS.

Ytterligare 28 personer dömdes för brott i samband med händelsen till mellan två och tio års fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.