John Bolton är USA:s nationelle säkerhetsrådgivare. Arkivbild.
John Bolton är USA:s nationelle säkerhetsrådgivare. Arkivbild.

Aktivitet på anläggning – Trump redo samtala

Transportfordon i rörelse har observerats vid en nordkoreansk forskningsanläggning för robotar i närheten av Pyongyang, uppger sydkoreansk underrättelsetjänst. USA klargör ändå att det finns en öppenhet för nya samtal med Nordkorea.

ANNONS
|

Vid anläggningen Sanumdong utvecklades långdistansroboten Hwasong-15, som har beskrivits som Nordkoreas första interkontinentala ballistiska robot med kapacitet att nå USA.

Chefen för den sydkoreanska underrättelsetjänsten, Suh Hoon, har enligt lokala medier sagt till parlamentsledamöter att aktiviteten på Sanumdong bedöms vara robotrelaterad. Suh Hoon ska även ha uppgett att Nordkorea har fortsatt att anrika uran, även efter det första mötet mellan landets diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Singapore i juni förra året.

Första på sju månader

Det andra mötet mellan Kim och Trump i Hanoi nyligen resulterade inte i någon överenskommelse om nedrustning. Men Trump sade efter mötet att Kim lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

ANNONS

På tisdagen visade amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det var den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader. Trump har sagt att han skulle bli "väldigt, väldigt besviken" på Kim om det stämmer.

Öppen för prat

Samtidigt säger nu USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att Trump är redo att prata vidare med Pyongyang om kärnvapennedrustning på Koreanska halvön.

- Presidenten är självklart öppen för att prata igen. Vi får se när det kanske kan bli av eller hur det kan gå till, säger Bolton i en intervju med Fox News.

Han säger också att det ännu är för tidigt att säga någonting säkert om rapporterna kring nordkoreanska robotanläggningar.

- Vi har många sätt att skaffa information. Vi ska studera situationen noggrant. Som presidenten sade skulle det vara mycket, mycket nedslående om de tog den här vägen, fortsätter Bolton.

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Nordkorea och USA

Våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

Ett nytt toppmöte skedde den 27-28 februari i Vietnams huvudstad Hanoi. Det avbröts dock i förtid, utan att något avtal skrevs under.

ANNONS