Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna och hennes barn tar skydd medan en soldat försöker hjälpa dem under attentatet i Ahvaz, Iran.

Ahvaz: Attentatsmännen sköt urskiljningslöst

Angriparna sköt urskillningslöst mot folkmassan som samlats för att titta på militärparaden i Ahvaz. Det berättar ett ögonvittne dagen efter attentatet i sydvästra Iran. Nu beskriver även Irans antagonister, USA och Förenade arabemiraten, händelsen som ett terrordåd.

Minst 29 människor, både militärer och civila, dödades i dådet. Ytterligare 50–60 personer skadades när fyra angripare öppnade eld mot publik och officiella gäster vid paraden. Tre av angriparna sköts på platsen och den fjärde avled senare, enligt militären.

En lokal journalist berättar att skottlossningen pågick i 10–15 minuter, och att minst en av angriparna bar revolutionsgardets uniform.

- Terroristerna hade inget speciellt mål och verkade inte bry sig eftersom de sköt alla de kunde med automateld, säger Behrad Ghasemi till nyhetsbyrån AFP.

"Dödlig hämnd"

Dagen efter dådet fortsätter Iran att lägga skulden på USA och länder i Mellanöstern som är Teherans ärkefiender. Dessa förser arabiska separatistgrupper i Iran med finansiella och militära resurser för att skapa oro i landet, hävdar Irans president Hassan Rohani.

Förenade arabemiraten (UAE), allierade med Saudiarabien och som indirekt pekas ut av Iran för att stöda attentatsmännen, förnekar all inblandning.

"UAE:s historiska hållning mot terrorism och våld är känd och Teherans anklagelser är grundlösa", skriver Förenade arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash på Twitter.

Den arabiska separatiströrelsen Ahvazis demokratiska folkfront (ADPF), terrorstämplad i Iran, har pekats ut av regimen. Dess paraplyorganisation Ahvaz nationella motstånd meddelade tidigt att gruppen låg bakom attentatet.

"Helt klart"

- Det står helt klart för oss vilka som har gjort detta, vilken grupp det är och vilka de är allierade med, säger Rohani, enligt nyhetsbyrån AFP.

Att Ahvaz nationella motstånd så snabbt gick ut med informationen uppges ha berott på att terrorrörelsen IS – utan att presentera bevis – först hävdade att den låg bakom blodbadet.

Elitstyrkan revolutionsgardet går ut hårt mot attentatsmännen.

"De kommer inom kort möta en dödlig hämnd som inte går att glömma", skriver gardet i ett uttalande i statliga medier enligt Reuters.

USA tillbakavisar

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avfärdar Irans påståenden om att USA ligger bakom attentatet och fördömer samtidigt händelsen.

- Förenta staterna fördömer varje terrorattack var än de sker, punkt. Vi har alltid haft den inställningen, säger hon till CNN.

Iranska UD har kallat upp Danmarks, Nederländernas och Storbritanniens ambassadörer på grund av attentatet. Anledningen är att det bor oppositionella iranier i dessa länder, grupper som Iran anser borde terrorstämplas av EU, uppgav det iranska utrikesdepartementet i lördags.

Det var en person med adress i Danmark som uttalade att Ahvaz nationella motstånd tar på sig terrordådet, skriver Ritzau.