Israelisk polis använde tårgas för att skingra folkmassor under oroligheterna i Jerusalem.
Israelisk polis använde tårgas för att skingra folkmassor under oroligheterna i Jerusalem.

Abbas bryter kontakten med Israel

Minst sex människor har dödats och hundratals rapporteras ha skadats i de våldsamheter som bröt ut på Västbanken sedan Israel infört kritiserade säkerhetsregler på Tempelberget i Jerusalem. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas bryter tills vidare alla kontakter med Israel.

ANNONS
|

Enligt den israeliska militären gav sig minst 3000 palestinier ut på gatorna för att protestera, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

- Det är den största konfrontationen sedan den andra intifadan – om man ser till mängden på båda sidor som är ute, inte till antalet dödsoffer. Det är allvarligt, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT.

ANNONS

Utanför den muromgärdade stadskärnan i Jerusalem ska omkring 1500 palestinier ha drabbat samman med israelisk polis.

Flera sköts ihjäl

Två palestinier, en av dem tonåring, sköts till döds i Jerusalem, enligt uppgifter till bland annat Haaretz. Det är oklart vem som sköt dem och under vilka omständigheter det skedde. Enligt palestinska myndigheter dödades de i samband med sammandrabbningar med polisen. Ytterligare en palestinier sköts ihjäl strax utanför Jerusalem, och även där är omständigheterna oklara. Israelisk polis bekräftar dödsfallen och säger att de är under utredning.

- Situationen är anmärkningsvärd men inte spektakulär ännu, säger Anders Persson.

Han utesluter dock inte att oroligheterna kan komma att intensifieras, särskilt om ytterligare dödsoffer krävs.

- Det är upplagt för konfrontation, särskilt som religiösa ledare har uppmanat till kamp och trots.

Israeler knivmördade

Protesterna spred sig på fredagen även till områden utanför Jerusalem. Sammandrabbningar med polis har skett på flera platser i de palestinska områdena.

ANNONS

På fredagskvällen knivhöggs tre israeler – två män och en kvinna – till döds i en judisk bosättning på Västbanken när en palestinier gick till angrepp. Ytterligare en israelisk kvinna skadades i attacken i Neve Tsuf norr om Ramallah, uppger militären enligt flera medier. Angriparen blev skjuten, men det är oklart om han dödades.

Uppgifterna om hur många som har skadats går isär – enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter handlar det om över 390 personer. Minst fyra israeliska poliser har också skadats, rapporterar Haaretz. I Betlehem har över 30 personer skadats, två av dem svårt, enligt palestinska Röda halvmånen. Israeliska myndigheter har inte bekräftat uppgifterna om antalet skadade.

Inför fredagsbönen hade Israel stängt av hela Jerusalems gamla stad för män under 50 års ålder.

"Tillgång till Gamla stan och Tempelberget begränsas till män som är 50 år och äldre. Kvinnor släpps in oavsett ålder", hette det i ett pressmeddelande från israeliska polisen, rapporterar AFP.

Stenkastning och tårgas

Tusentals muslimer förrättade i stället bönen utanför murarna. Efter bönen bröt oroligheter ut med stenkastning. Polisen använde distraktionsgranater och tårgas för att skingra folkmassorna, rapporterar flera medier.

Muslimska män har i många år fått finna sig i åldersgränser för att få komma in och be på al-Haram al-Sharif. Men oftast har strecket dragits vid 35 eller 40 års ålder, och inte omfattat andra delar av Gamla stan.

ANNONS

Tempelberget är ett så laddat område att det också i stor utsträckning har varit avstängt område för turister ända sedan år 2000.

Läget blev extra spänt när israeliska myndigheter i förra veckan satte upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget. Det förklaras med säkerhetsskäl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas meddelade i ett tal på fredagen att alla officiella kontakter med Israel tills vidare bryts med anledning av de nya säkerhetsreglerna för al-Haram al-Sharif, rapporterar AFP.

TT

Fakta: Jerusalem

Israel ockuperade den östra delen av Jerusalem under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även Östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

ANNONS