Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Texas guvernör Greg Abbott meddelade under en presskonferens på onsdagen att skolskytten i Uvalde använde sig av det kontroversiella vapnet AR-15.
Texas guvernör Greg Abbott meddelade under en presskonferens på onsdagen att skolskytten i Uvalde använde sig av det kontroversiella vapnet AR-15. Bild: Dario Lopez-Mills/AP/TT

19 barn ihjälskjutna - alla i samma klassrum

Skolskytten i Uvalde i Texas använde sig av det kontroversiella vapnet AR-15, enligt guvernören.
Samtliga av de dödade barnen befann sig i samma klassrum.

Det var omkring lunchtid för barnen i andra, tredje och fjärde klass på Robb Elementary School i lilla Uvalde i Texas, när vardagen förbyttes i skräck.

18-årige Salvador Ramos, som pekas ut som gärningsman, ska först ha skjutit sin farmor eller mormor i det hem han är skriven på, sedan kört sin bil i diket i närheten av grundskolan.

Ramos använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 under attacken, säger Texas guvernör Greg Abbott. AR-15 har använts i flera av de senaste årens mest dödliga masskjutningar och för många har gevärsmodellen – utvecklad för militär användning – kommit att symbolisera problemen med USA:s liberala vapenlagstiftning.

Enligt Abbott ska Ramos, bara minuter innan attacken, även ha skrivit på Facebook att han tänkte utföra attacken mot skolan. Facebooks moderbolag Metas presstalesperson Andy Stone uppger dock att gärningsmannen skickat ett privat meddelande till en annan användare, vilket upptäcktes efter att skolskjutningen genomförts.

Alla i samma klassrum

Samtliga offer befann sig i samma klassrum, säger Christopher Olivarez vid myndigheten för säkerhet i Texas till CNN dagen efter skjutningen. Klassrummet tillhörde elever i fjärde klass.

När polisen anlände till platsen hördes skottlossning i ett klassrum där gärningsmannen barrikaderat sig och börjat skjuta mot barn och lärare, enligt Olivarez. Några av poliserna sköts av gärningsmannen så andra ur polisstyrkan började bryta upp fönster runt om i skolan för att kunna evakuera barn och lärare.

Poliserna tog sig slutligen in i klassrummet "där de också möttes av skottlossning men de lyckades skjuta och döda den misstänkte", säger Olivarez till NBC.

Salvador Ramos ska ha burit ryggsäck och skyddsväst.

– Utredningen visar att gärningsmannen agerat ensam under det här avskyvärda dådet, säger polischefen Pete Arredondo vid en kort presskonferens.

Det går drygt 500 skolbarn på Robb Elementary School, en stor majoritet är av latinamerikanskt ursprung och fattigdomen är utbredd i området, rapporterar The New York Times.

Riskerade sina liv

Uvalde är ett litet samhälle med omkring 16 000 invånare som ligger omkring tio mil från den mexikanska gränsen.

Marsha Espinosa vid departementet för inrikes säkerhet, skriver på Twitter att gränsvakter svarade på larmet och tillsammans med poliser gav sig in i skolan.

"De riskerade sina egna liv, de här gränsagenterna, när de och andra poliser placerade sig mellan skytten och barnen på brottsplatsen, för att rikta skyttens uppmärksamhet bort från potentiella offer och rädda liv".

Skolåret över

Chefen för skoldistriktet, Hal Harrelle, meddelade vid en presskonferens att skolåret avslutas i förtid.

– Mitt hjärta brast i dag. Vi är ett litet samhälle. Vi kommer att behöva era böner för att ta oss igenom det här, sade han med brusten röst.

Flera personer har också förts till sjukhus. Två tioåriga flickor, en nioårig flicka och en 66-årig kvinna vårdas på University Health, uppger vårdorganisationen på Twitter. För en av flickorna och kvinnan är tillståndet kritiskt, medan läget för de andra är bättre. Minst en gränsvakt har också skadats. Gärningsmannens farmor eller mormor ska ha förts med ambulanshelikopter till sjukhus.

Halv stång

President Joe Biden beordrade flaggning på halv stång på alla offentliga byggnader, militärbaser och flottfartyg i USA. Han inledde ett känslosamt tal med att säga att han hade hoppats på att aldrig behöva hålla ett liknande.

– Fina, oskyldiga andra-, tredje- och fjärdeklassare. Och alla små barn som bevittnade vad som hände, att se sina vänner dö som om de vore på ett slagfält.

Han påpekade att man på andra håll i världen inte har samma problem med skoldåd som i USA.

– Varför är vi villiga att leva med detta blodbad? Varför fortsätter vi att låta detta hända? Var i Guds namn är vår ryggrad att ha modet att ta itu med och stå upp mot lobbyisterna, sade han.

Över 20 personer har skjutits till döds i Uvalde i Texas.
Över 20 personer har skjutits till döds i Uvalde i Texas. Bild: Johan Hallnäs
Antal masskjutningar 1 januari–24 maj 2022
Antal masskjutningar 1 januari–24 maj 2022 Bild: Johan Hallnäs

Fakta: Tidigare skottdåd i skolor i USA

Några andra uppmärksammade skolattacker med skjutvapen i USA:

I maj 2019 dödades två personer i en skottlossning vid University of North Carolina i Charlotte.

I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas.

I februari 2018 dödades 17 människor på en skola i Parkland i Florida.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 studenter och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.