Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med Rysslands president Vladimir Putin i S:t Petersburg i oktober.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med Rysslands president Vladimir Putin i S:t Petersburg i oktober.

Överste misstänks ha spionerat för Ryssland

En överste i Österrikes armé misstänks ha spionerat för Rysslands räkning i över 20 års tid, enligt förbundskansler Sebastian Kurz. Moskva tillbakavisar anklagelsen och varnar för att den kan komplicera relationerna mellan länderna.

ANNONS
|

Österrike fick reda på det misstänkta spionaget för ett par veckor sedan, efter att ha fått information från en annan europeisk underrättelsetjänst, uppger försvarsminister Mario Kunasek. Översten ska ha blivit värvad under 1990-talet och fortsatt arbeta för rysk underrättelsetjänst ända fram till i år.

- Ryskt spionage i Europa är oacceptabelt och kommer att fördömas, säger Kurz.

ANNONS

Som svar på avslöjandet har utrikesminister Karin Kneissl kallat till sig Rysslands ambassadör i Österrike och dessutom ställt in ett planerat besök i Ryssland. Kneissl blev omtalad när hon i augusti hade den ryske presidenten Vladimir Putin som gäst på sitt bröllop.

Det ryska utrikesdepartementet har i sin tur kallat till sig Österrikes ambassadör.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria att Österrikes anklagelser var en "obehaglig överraskning" och att Moskva inte över huvud taget känner till översten.

Ryska UD skriver i ett uttalande att det inte finns några bevis som stöder Wiens anklagelser, och att de skadar de hittills goda relationerna mellan länderna.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kända spioner för Ryssland

En rad högt uppsatta personer inom underrättelsetjänster och andra myndigheter i västvärlden har rekryterats av Ryssland under och efter kalla kriget. Här är några av de mer omskrivna fallen.

Aldrich Ames

En underrättelseanalytiker inriktad på kontraspionage vid CIA vidarebefordrade information till Sovjetunionen/Ryssland mellan 1985 och 1993. Hans utsvävande och luxuösa livsstil drog uppmärksamhet och Aldrich Ames avslöjades 1994. Han dömdes till livstids fängelse för att ha sålt information till Moskva för sammanlagt 2,5 miljoner dollar.

Enligt justitiedepartementet avslöjade Ames hemlig information som ledde till att flera amerikanska dubbelagenter dödades i samband med olika amerikanska insatser.

Robert Hanssen

Expert på kontraspionage vid USA:s federala polis FBI. Hanssen som arbetade för FBI:s nationella säkerhetsgrupp i 27 år vidarebefordrade omkring 6000 sidor med hemligstämplad information om försvars- och underrättelsearbete under åren 1979–1999.

Hanssen, som fick 1,4 miljoner dollar i ersättning fördelat i kontanter och diamanter av Moskva, dömdes 2002 till livstids fängelse, utan möjlighet till benådning.

Harold Nicholson

Nicholson är den högst uppsatte CIA-agent som hittills anklagats för spionage. Han arbetade för CIA i 16 år, främst i Asien. Med start 1994 började han avslöja identiteter på hemliga agenter som han utbildat, samt medverkade till att sabotera hemliga insatser. Han fick hundratusentals dollar i betalning.

Nicholson greps i Washington 1996, på väg till ett möte med en rysk kontakt i Schweiz. Han erkände brotten för att slippa livstidsstraff och dömdes 1997 till 23 års fängelse.

Cambridgekvintetten (The Cambridge 5)

Under 1940- och 1950-talen rekryterades ett antal personer inom den brittiska överklassen av Sovjetunionen. Spionringen inledde samarbetet med Sovjetunionen när de studerade på universitetet i Cambridge, därav namnet.

Den mest välkände av dess medlemmar var den före detta underrättelseofficeren Kim Philby som avslöjades 1963, men flydde till Sovjet. Han utbildade senare spioner i dåvarande Östtyskland. Filmmaterial från 1981 visar hur han stiftade bekantskap med arkivarier vid den brittiska underrättelsetjänsten MI6 i syfte att komma åt hemligstämplat material. Philby avled 1988.

George Blake

Blake arbetade som brittisk agent, men erbjöd sina tjänster till Sovjetunionen 1950. Anledningen ska ha varit att han reagerade mot USA:s omfattande bombningar av civila mål i Koreakriget. Blake avslöjade namnen på hundratals västerländska agenter för den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. Han avslöjade också en hemlig tunnel som användes för att avlyssna kommunikation i Östberlin.

En polsk dubbelagent avslöjade Blake, som greps i London och dömdes till 42 års fängelse 1961. Några år senare, 1966, lyckades han dock rymma och fly till Sovjetunionen, där han hyllades som en hjälte.

Såvitt känt lever Blake fortfarande på KGB-pension i Moskva.

Källa: AFP

Rättad: I en tidigare version av texten förekom ett felaktigt tidsspann gällande Aldrich Ames.

ANNONS