Över 70 poliser skadade i G20-protester

Redan dagen före starten av G20-mötet i Hamburg, där världens mäktigaste ledare samlas, blev det våldsamt kring en större demonstration. Ett 70-tal poliser skadades i protesterna, som fortsatt in på natten. Under fredagsmorgonen fortsatte oroligheterna och AFP rapporterar att polisbilar sätts i brand.

ANNONS
|

På torsdagen gick omkring 13000 personer ut på gatorna i den tyska staden för att protestera. Omkring 1000 bedömdes tillhöra det så kallade svarta blocket, med de mer konfrontationslystna demonstranterna. Många var maskerade, och våldsamheter bröt ut när polisen uppmanade de svartklädda att ta av sig maskeringarna.

Rutor och skyltfönster till affärer krossades och bilar sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen. Flera personer greps.

Många poliser

Den lokala polisen säger sent på kvällen att 76 poliser har skadats i sammandrabbningarna. De flesta har lätta skador, men tre vårdas på sjukhus. Piloterna i en polishelikopter fick ögonskador då laserpekare riktades mot dem.

ANNONS

Två demonstranter har skadats, enligt polisen.

När det blev mörkt fortsatte mindre grupper av demonstranter att delta i sammandrabbningar med polis på Hamburgs mindre gator, enligt AFP:s utsände.

– Poliser blir fortfarande attackerade, säger en talesperson för polisen i Hamburg efter midnatt.

Smällare, rökbomber och flaskor kastades mot kravallpolisen när de försökte skingra demonstranterna under den antikapitalistiska "Welcome to Hell"-marschen, som startade ungefär tre kilometer från den plats där toppmötet ska hållas.

Även polishelikopter och drönare kallades in för att övervaka demonstrationerna.

"Polisen försvarar"

Säkerheten på G20-mötet, där världens politiska höjdare befinner sig, är rigorös. Omkring 20000 poliser har kallats in och helikoptrar och drönare ska övervaka protesterna. En tillfällig arrestlokal har satts upp, med kapacitet för 400 gripna.

Hamburg vill till varje pris undvika en repris av sammandrabbningarna vid G8-mötet i italienska Genua 2001, då en demonstrant sköts ihjäl av polisen, eller våldsamheterna 2015 i Frankfurt då Europeiska centralbanken skulle öppna sitt huvudkontor.

Omkring 30 olika demonstrationer har fått tillstånd att inta gatorna under mötet.

– Krig, klimatförändringar och exploatering är resultatet av ett kapitalistiskt system som G20-länderna står för, och som 20000 poliser är här för att försvara, säger demonstranten Georg Ismail.

Fakta: G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är: Sydafrika, Kanada, Mexiko, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien och EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemsländerna.

Källor: Globalis, g20.org, Ritzau

ANNONS