Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Över 50 personer har lagts in på sjukhus på grund av en smitta på norska Askøy.

Över 50 har vårdats på sjukhus efter smitta

Antalet insjuknade på norska Askøy fortsätter att stiga. Invånare uppmanas fortsatt att koka sitt dricksvatten för att undvika smitta.

55 personer har lagts in på sjukhus och flera hundra har fått uppsöka vårdcentraler med tarminfektioner, diarré, feber och magsmärtor. Totalt tros flera tusen personer vara drabbade av smittan, som av allt att döma kommer från en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Invånare uppmanas nu att koka dricksvattnet.

Intensiteten i epidemin är på måndagen lika hög som under helgen, uppger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy. Den bassäng som tros ligga bakom smittan har kopplats från vattensystemet.

- Dessutom tillsätter vi extra klor i vattnet, säger Espelid.

Universitetssjukhuset i Haukeland har extra bemanning och är redo att ta in ännu mer vårdpersonal om fler insjuknar. På måndagen uppger sjukhuset att 18 personer fortsatt är inlagda, men läget ska inte vara kritiskt för någon av dem.

I den utpekade bassängen har man funnit E. coli-bakterier, Clostridium och intestinala enterokocker.

En ettårig pojke avled i förra veckan på grund av tarminfektion, men huruvida dödsfallet kan kopplas till smittan är ännu oklart. Larmet gick för första gången i torsdags.