Vårdpersonal med en pojke som misstänktes ha smittats av ebolavirus i november 2018. Arkivbild.
Vårdpersonal med en pojke som misstänktes ha smittats av ebolavirus i november 2018. Arkivbild.

Över 1 000 smittade i ebolaepidemin

Över 1 000 människor har hittills insjuknat under den nästan åtta månader långa ebolaepidemin i östra Kongo-Kinshasa. Närmare två tredjedelar har avlidit, enligt landets hälsodepartement.

ANNONS
|

Det senaste utbrottet upptäcktes först i provinsen Kivu den 1 augusti och spred sig sedan till grannprovinsen Ituri.

Dödssiffran, 629 personer, är den näst högsta som är känd för sjukdomen. Mest dödlig hittills var en epidemi i Västafrika 2013–2016 som krävde 11308 liv, enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC).

Ansträngningar att hindra spridningen har försvårats av bland annat dålig säkerhet i landets östra delar. Fem ebolacenter har attackerats sedan februari månad, ibland av beväpnade angripare. Våldet fick organisationen Läkare utan gränser att stoppa verksamheten mitt i utbrottet förra månaden.

Virussjukdomen upptäcktes för första gången 1974 i ett samhälle nära Ebolafloden i Kongo-Kinshasa, därav sjukdomens namn.

ANNONS

Ebola orsakas av ett virus som smittar via kroppsvätskor och tillhör en grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar. Detta eftersom viruset minskar blodets koagulationsförmåga och kan resultera i blödningar i huden och slemhinnorna. Hög feber, svaghet, huvudvärk och muskelvärk är andra symtom.

Förra veckan bekräftades ett ebolafall i staden Bunia, där närmare en miljon människor bor.

TT-AFP-Reuters

ANNONS