Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två frihetsberövade katalanska separatistpolitiker, Oriol Junqueras och Raul Romeva, talar till spanska väljare via länk från fängelset i slutet av april.

Åtalade politiker framträdde i parlamentet

Fem frihetsberövade katalanska separatistpolitiker, som vid förra månadens val vann platser i det spanska parlamentet, fick tillfällig permission och infann sig vid tisdagens ceremoni i parlamentet. De eskorterades av polis och applåderades av anhängare när de gjorde entré i underhuset respektive överhuset.

Enligt ett beslut från Högsta domstolen får de inta sina platser och svära ämbetseden men ska sedan utan dröjsmål återgå till fängsligt förvar i Madridområdet.

De fem – Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez och Jordi Turull – är åtalade misstänkta för brott i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet 2017.

Frågan om deras parlamentsplatser är omtvistad. Bland andra konservativa PP och det liberala högerorienterade partiet Ciudadanos har sagt att de vill att männen stoppas från att verka som parlamentsledamöter. Det är nu upp till ledarskapet i respektive kammare att fatta beslut i frågan.

Socialdemokratiska PSOE vann valet i slutet av april med knappt 29 procent av rösterna. Inget parti eller block fick dock tydlig majoritet.