Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni.
Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni. Bild: Abdulkadir Mohamed/Norwegian Refugee Council via AP/TT

Varnar för svältkatastrof i Somalia

ANNONS

Världen "går i sömnen" mot en ny svältkatastrof som "vi lovade aldrig skulle hända igen" i Somalia, varnar Rädda Barnen.

Hjälporganisationer i landet larmar om en akut brist på ekonomiskt stöd för att hjälpa de 7,1 miljoner somalier som kämpar mot hungern – över hälften av landets befolkning. Över 200 000 somalier lever på gränsen till svält, enligt de senaste siffrorna från FN.

Organisationerna har bett om 1,46 miljarder dollar, motsvarande ungefär 14,8 miljarder kronor, i stöd, men donationerna hittills täcker endast en tredjedel av den summan.

"Svälten hotar i Somalia och kliniker för att hjälpa undernärda barn går på knäna. Barn dör och vi är indragna i en kamp mot klockan för att stoppa det", säger Rädda Barnens Somaliachef Mohamud Mohamed Hassan i ett uttalande.

ANNONS

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vissa hjälporganisationer varnar för att hungersnöden kan bli värre än den 2010 då 260 000 människor – hälften av dem små barn – dog.

ANNONS