Iraks säkerhetsstyrkor stoppade regeringskritiska demonstranter från att närma sig en demonstrationsplats i huvudstaden Bagdad i söndags. Arkivbild.
Iraks säkerhetsstyrkor stoppade regeringskritiska demonstranter från att närma sig en demonstrationsplats i huvudstaden Bagdad i söndags. Arkivbild. Bild: Hadi Mizban/AP/TT

USA manar Irak till återhållsamhet

ANNONS

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fördömer det dödliga våldet under protesterna i Irak och uppmanar landets regering att agera återhållsamt.

Pompeo fördömde våldet i ett telefonsamtal med Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi, där han också sade att de som bryter mot mänskliga rättigheter ska hållas ansvariga, skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

"Pompeo upprepade att fredliga offentliga demonstrationer är en grundläggande del av alla demokratier, och underströk att det inte finns plats för våld i demonstrationer, varken från säkerhetsstyrkor eller demonstrerande", står det i uttalandet.

Demonstranterna är kritiska till bland annat den utbredda korruptionen och höga arbetslösheten i landet, och kräver stora förändringar i landets politiska system.

ANNONS

Fler än 100 människor har dödats och 6 000 har skadats under den vecka då demonstrationerna hittills har pågått.

ANNONS