USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under mötet i Hanoi. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under mötet i Hanoi. Arkivbild.

Trump till Kim: Överlämna kärnvapnen

När Donald Trump träffade Kim Jong-Un i Vietnam förra månaden sträckte amerikanen över ett papper till sin koreanske motpart med kravet: Överlämna alla kärnvapen till USA. Därefter avbröts mötet. Nyhetsbyrån Reuters kan nu redogöra för dokumentet.

ANNONS
|

Kravet framfördes på detta vis, enligt en källa med kännedom om förhandlingarna, den 28 februari på det hotell i Hanoi där de båda ledarna möttes. Det var enligt källan första gången som Trump uttryckligen förklarade direkt för Kim vad han menade med ett avskaffande av Nordkoreas kärnvapen.

Dokumentet, som Reuters har läst, uppmanar till "fullständig nedmontering av Nordkoreas kärntekniska infrastruktur, program för kemisk och biologisk krigföring" samt "ballistiska robotar, avfyrningsramper och anläggningar för dessa". Amerikanska och internationella inspektörer skulle också ges fullt tillträde.

Libyenmodell

En lunch med Trump och Kim ställdes in samma dag. Ingendera sidan har förklarat alla skäl till att toppmötet bröt samman, men dokumentet kan vara en förklaring.

ANNONS

Kim betraktade sannolikt dokumentet som oförskämt och provokativt enligt analytiker.

Kravet tycks visa hur USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton driver idén om att tillämpa en hård "Libyenmodell" för nedrustning, en lösning som Nordkorea flera gånger har avvisat.

Libyen enades 2003 med USA och Storbritannien om att avskaffa sina massförstörelsevapen, inklusive sitt kärnvapenprogram. Landets diktator Muammar Gaddafi störtades sedan och dödades 2011 efter en Natoledd militär insats, där även Sverige ingick.

"Gangsterlika krav"

Dokumentets avsikt var enligt källan menat att ge nordkoreanerna en tydlig och kortfattad definition på vad USA avser med "slutgiltig, fullständigt verifierbar avrustning".

Efter toppmötet anklagade en nordkoreansk företrädare Bolton och utrikesminister Mike Pompeo för "gangsterlika" krav. Regeringen i Pyongyang, förklarade företrädaren, övervägde att helt avbryta samtalen med USA och avbryta sitt självpåbjudna stopp för robot- och kärnvapenprov.

Vita huset avböjer att kommentera uppgifterna.

TT-Reuters

ANNONS