Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Sverige försöker få Israel att ändra sig

Israel kommer inte att förlänga mandatet för den internationella civila observatörsstyrkan TIPH i Hebron på den ockuperade Västbanken. Sverige, som har 13 observatörer i TIPH, kommer att vara delaktiga i att försöka få Israel att ändra sig – men det är bråttom.

ANNONS
|

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu klargjorde på måndagen att mandatet för TIPH inte ska förlängas. I styrkan, som varit på plats sedan 1997 och som leds av en norrman, finns 64 obeväpnade civila observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet.

Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på utrikesdepartementet (UD), säger till TT att Netanyahus klargörande har noterats.

- Sverige och övriga länder i missionen beklagar djupt de israeliska uttalandena. Vi kommer att agera gemensamt under norsk ledning. Vi planerar bland annat att träffa israeliska myndigheter för en dialog och vi anser att missionen är viktig och bör fortsätta, säger han.

ANNONS

Det brådskar

Han säger att 13 av de 67 observatörerna är svenska och att de är utskickade av Folke Bernadotteakademin och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Mandatet förlängs var sjätte månad och nästa förlängning skulle ske den 31 januari, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Därmed brådskar det med att framföra invändningarna.

- Det kan jag inte säga i nuläget, svarar Buster Mirow Emitslöf.

Israels besked kan bryta mot Osloavtalet från 1995, enligt Norge.

"Det ensidiga israeliska beslutet kan betyda att implementeringen av en viktig del av Osloavtalet stoppas", säger den norska utrikesministern Ine Eriksen Søreide i ett uttalande till Reuters, där hon uttrycker sin oro.

"Situationen i Hebron är instabil och präglas av konflikt."

Ilsknat till

Enligt Netanyahu kan Israel inte "tillåta närvaron av en internationell styrka som opererar mot oss".

Ett par incidenter under senare tid har fått israelerna att ilskna till. Enligt polisen filmades en TIPH-anställd när han vandaliserade en bosättares bil och en observatör har dessutom slagit ett barn till en bosättare.

Dessutom har Haaretz citerat en hemlig rapport från TIPH om israeliska överträdelser mot internationell rätt i Hebron.

ANNONS
TT

Fakta: TIPH och Hebron

TIPH består av obeväpnade observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet och finns i Hebron sedan 1997. Förkortningen står för Temporary International Presence in Hebron.

Uppgiften är att minska friktionen mellan de judiska bosättarna och palestinierna.

Hebron är en helig stad inom judendomen och islam.

Judar levde i Hebron till 1929, då de drevs bort. Efter Israels ockupation av Västbanken 1967 anlades nya judiska bosättningar i stadskärnan.

Sedan 1997 är Hebron uppdelat i två delar – H1 och H2. Den senare, där Israels militär har kontroll, har cirka 40000 palestinska invånare samt 500–800 bosättare och täcker den ostligaste ytan i staden.

Källa: Nationalencyklopedin, Haaretz

ANNONS