Förre förbundskanslern Gerhard Schröder har trots kriget haft kontakter med ryska energibolag. Nu lämnar han styrelsen i Rosneft. Arkivbild.
Förre förbundskanslern Gerhard Schröder har trots kriget haft kontakter med ryska energibolag. Nu lämnar han styrelsen i Rosneft. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Svärtade exkansler Schröder försöker bli ren

En före detta förbundskansler som blev politisk pajas. Gerhard Schröder, som bränt sitt politiska kapital med ryska olja, fråntogs i veckan sitt rum i förbundsdagen och fick pisk på fingrarna av EU-parlamentet. Nu uppges han lämna det ryska storbolaget Rosnefts styrelse.

ANNONS

Gerhard Schröder har länge setts som paria inom tysk politik, även inom det egna socialdemokratiska partiet. Anledningen är hans nära kontakter som lobbyist och styrelseledamot i de ryska energijättarna Rosneft och Gazprom.

Schröders förehavanden har dock mötts med tystnad utåt, då en tidigare förbundskansler åtnjuter respekt i demokratisk anda.

Tålamod tröt

Men tålamodet tröt efter en intervju med amerikanska tidningen The New York Times. Schröder sade då bland annat att han klargjort att han fortsätter verka för ryska intressen så länge inte Ryssland stoppar gasleveranserna till Tyskland.

Tyska koalitionspartiernas parlamentsgrupper valde på torsdagen att frånta Schröder hans privilegier, bland annat ett arbetsrum med tillhörande personal till en kostnad på motsvarande ett par miljoner kronor om året.

ANNONS

EU:s parlament varnade också i en framröstad resolution Schröder, och andra européer, för att verka som lobbyister för ryska bolag.

Den 78-årige Schröder verkar först då ha förstått att hans långa samarbete med ryska energibolag och därmed uppenbara kontakter med Kreml inte var så bra.

Oljegiganten Rosneft meddelade på fredagen i ett pressmeddelande att Gerhard Schröder lämnar energibolagets styrelse.

Även det kritiserade och stoppade Nordstream 2- projektets chef Matthias Warnig, också han tysk, lämnar styrelsen.

Men Schröder ger inte upp så lätt. På fredagen meddelades att han överklagar beslutet om att förlora sina förmåner, skriver Der Spiegel.

"Jag ber om förståelse att ytterligare frågor i fallet inte kommer att besvaras för närvarande", sade Schröders advokat enligt tyska medier.

Omfattande reformer

Men tyska medier tror inte att Schröder kan rädda sitt politiska anseende och eftermäle. Till historien om honom hör att han skrev på avtalet om den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 i ett av de sista besluten som han tog som förbundskansler. Vilket sedan gagnat honom väl.

Schröders politiska betydelse får olika betyg beroende på vem som tillfrågas. Han var drivande för ett omfattande ekonomiskt sparpaket – döpt till Agenda 2010 – för att få fart på tysk ekonomi. Omställningen drabbade många invånare hårt, men har också setts som en grund för Tysklands ekonomiska framgångar.

ANNONS

Socialdemokraterna SPD var dock splittrade, även på högsta nivå. En fiendskap utvecklades mellan Schröder och dåvarande finansminister Oskar Lafontaine som lämnade sin post i protest och gjorde en skarp politisk vänstersväng.

Schröder, som var förbundskansler 1998–2005, lämnade partipolitiken efter en valförlust. Den dåliga förloraren Schröder ville först inte erkänna sig besegrad i direktsänd tv-sändning av den då tämligen okände CDU-politikern Angela Merkel.

Det glömdes aldrig bort i Tyskland. Och efter hans beteende i samband med de täta kontakterna med ryska storbolag har det sista förtroendet för honom försvunnit fullständigt.

ANNONS