Tusentals protesterade i Sudans huvudstad Khartum på fredagen.
Tusentals protesterade i Sudans huvudstad Khartum på fredagen.

Sudans militära ledare avgår efter en dag

Ledaren för det nyinstiftade militärråd som tagit över makten i Sudan lämnar sin post, bara en dag efter att den förre presidenten Omar al-Bashir avsatts i vad som kallats en militärkupp. Beskedet möts av jubel bland demonstranterna i huvudstaden Khartum.

ANNONS
|

Generalen och försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf avgår omedelbart och har redan angett sin efterträdare, generallöjtnant Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. Detta säger han själv i ett tv-sänt tal i statlig tv på fredagskvällen.

På Khartums gator utbröt jubel när beskedet kom, enligt AFP:s utsände. Demonstranterna säger att "folkets vilja har segrat".

Människor har valt att trotsa det utegångsförbud som infördes på torsdagskvällen efter maktskiftet och tusentals har uppehållit sig framför arméns högkvarter i huvudstaden.

Samtidigt kommer uppgifter att 16 personer har skjutits ihjäl och ett tjugotal har skadats i de senaste två dagarnas oroligheter, enligt polisen.

ANNONS

Nya protester

Militärrådet som nu leder Sudan uppger att president Omar al-Bashir inte avsattes i någon kupp och ber samtidigt andra afrikanska länder om hjälp för att kunna hantera landets sviktande ekonomi.

På torsdagen, när al-Bashir fick gå och militärrådet tog över, meddelade Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf att han skulle leda landet under en tvåårig övergångsperiod och undantagstillstånd utlystes. Beskedet utlöste nya protester hos demonstranterna, som sedan den 19 december protesterat mot al-Bashir och landets ledning och kräver en civil regering.

Landets nya ledning har gett löfte om en fredlig dialog, men hur tungt orden väger är svårt att säga. Beskedet om övergångsperioden ökar dock förhoppningarna om att Sudan går mot ett mer demokratiskt styre, enligt Johan Brosché, forskare på institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

- På ett annat sätt än tidigare måste de här olika ledarna förhålla sig till demonstranterna som visat att de är uthålliga och att de inte ger med sig, säger han.

Lovar dialog

Den nu avsatte Omar al-Bashir, som är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsbrott och folkmord i Darfur, kommer inte att utlämnas så länge militärrådet har makten – men han kan komma att ställas inför rätta i Sudan, enligt rådets ledare. Hans tidigare regerande parti kommer att få ställa upp i kommande val men kommer inte att bjudas in till dialog, rapporterar Reuters.

ANNONS

Dialog med politiska grupper, även demonstranter, ska däremot inledas, meddelar rådets politiska kommitté vid en presskonferens under fredagen.

- Å ena sidan finns en historik av att regeringen och högt uppsatta militärer har brutit löften och sagt saker de sedan inte följt, säger Johan Brosché.

- Å andra sidan gör intensiteten och styrkan i protesterna att militären känner sig pressade, vilket ökar sannolikheten för att de faktiskt tänker göra vad de säger.

"Oro för framtiden"

FN vill att myndigheterna i Sudan ska släppa människor som gripits medan de protesterat fredligt och utreda det våld som använts mot demonstranter sedan i december, säger FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet i ett uttalande.

"Det här är en väldigt kritisk och instabil tid för Sudan och det finns stor osäkerhet och oro för framtiden", säger hon i uttalandet, där det även står att myndigheterna måste undvika att använda våld mot fredliga demonstranter.

ANNONS

Johan Brosché hoppas att omvärlden ska ta ytterligare ett kliv framåt för att stötta demonstranterna och förbättra deras förhandlingsmöjligheter i Sudan.

- Det är en historisk händelse och en unik möjlighet att förbättra situationen, och då gäller det att fundera över hur det internationella samfundet kan bidra på bästa sätt, säger han.

TT-AFP-Reuters

ANNONS