Demonstranter som är emot brexit utanför parlamentet i London.
Demonstranter som är emot brexit utanför parlamentet i London.

Statsvetare: Nationell kris i Storbritannien

Storbritanniens regering skjuter upp omröstningen i parlamentet om brexitavtalet och Theresa May hoppas på nya förhandlingar med EU. Statsvetaren Thomas Persson säger att det är "en nationell kris" för landet.

ANNONS
|

Premiärminister Theresa May har lyssnat på kritiken och oron för den nordirländska nödlösningen, som kallats för backstop, i brexitavtalet. Nu ska hon ta en diskussion med EU om vad som kan göras, meddelar hon.

- Det ser verkligen rörigt ut i Storbritannien just nu. Det är någon form av nationell kris och man vet inte var den kommer att landa, säger Thomas Persson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

ANNONS

- Dit man driver är mot att det blir ett brexit utan avtal om man inte får igenom detta i parlamentet

Han är mycket tveksam till om nya förhandlingar med EU kan leda någon vart.

- Jag tror att utsikterna för att EU skulle omförhandla avtalet är mycket små i det här läget. Jag har svårt att se att EU-länderna skulle gå med på det.

Riskerar bli avsatt

TT: Vad kan May göra mer i det här läget?

- Det finns en möjlighet och det är att man skjuter på detta för att få till stånd en ny folkomröstning, men jag är tveksam till om det går. Flera opinionsundersökningar de senaste dagarna visar att det finns ett växande stöd i Storbritannien för att stanna i EU, men regeringen har varit fast besluten att driva igenom brexit och samtidigt har oppositionen varit väldig otydlig med vad den vill.

ANNONS

- Detta kan ytterst leda till att det blir ett nyval men det skulle sannolikt också innebära ett politiskt slut för May, säger han.

"Dags bestämma sig"

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C), anser att det är dags för Storbritannien att bestämma sig:

"Det går knappt att följa brexitprocessen längre. Efter två års förhandlingar vill Storbritanniens regering nu fördröja omröstningen om det avtal man kommit överens om. Denna fördröjning kommer bara ytterligare förvärra osäkerheten för människor och företag. Det är dags att Storbritannien tar sig i kragen och bestämmer sig", skriver Federley i ett sms till TT.

Riskerar svenska jobb

I och med Mays besked har riskerna för en hård brexit – ett utträde utan avtal – ökat. Det riskerar tusentals jobb i Sverige, enligt Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou.

- Insatserna i spelet om brexit har definitivt höjts. 8200 jobb är hotade i Sverige om det blir en oordnad skilsmässa. Det skulle innebära 18 miljarder i förlorad BNP under två år, säger han.

ANNONS

Ett hårt brexit just nu kommer väldigt olämpligt för Sverige av flera orsaker.

- Flera signaler har visat att Sverige passerat konjunkturtoppen. Förutom det har vi också en politisk situation som gör att vi saknar en regering som skulle kunna agera med handlingskraft.

Enligt bedömare på storbanken JP Morgan har sannolikheten för att britterna trots allt stannar i EU nu ökat. Det är enligt Hatzigeorgiou inte nödvändigtvis det bästa scenariot:

- Brexitprocessen har också skapat en hel del oreda inom EU och en del anser säkert att det är bättre att riva av plåstret nu. Det bästa vore om det kunde skapas lugn och ro kring brexitprocessen, och att den här oredan får ett slut.

TT

ANNONS