Människor tittar på den tv-sända partiledardebatten i Pamplona, Spanien.
Människor tittar på den tv-sända partiledardebatten i Pamplona, Spanien.

Spanska politiker i ordkrig om Katalonien

Huvudpersonerna i det kommande valet i Spanien drabbade på måndagen samman i en hätsk tv-debatt som kom att handla mycket om Katalonien.

ANNONS
|

Inför söndagens parlamentsval visar opinionsmätningarna att det blir svårt att bilda en majoritet i parlamentet. Att det är spänt märktes också i partiledardebatten som sändes i spansk public service där premiärminister Pedro Sánchez (socialdemokratiska PSOE), Pablo Casado (konservativa Partido Popular, PP) , Albert Rivera (mittenhögerpartiet Ciudadanos) och Pablo Iglesias (vänsteralliansens Unidas Podemos) drabbade samman.

Katalonien i fokus

Väljarna lämnades dock frågande när det gällde vilka allianser som kan tänkas uppstå efter valet, och ingen av de fyra pekas ut som en tydlig vinnare i debatten. Iglesias behöll lugnet, medan de andra tre delade ut verbala rallarsvingar och anklagade varandra för att ljuga, vara verklighetsfrånvända eller att verka mot landets intressen.

ANNONS

Mycket av fokuset handlade om Katalonien, där premiärministern pekades ut som en förrädare för att han är öppen för att diskutera med separatisterna.

- De som vill splittra Spanien har sin favoritkandidat i Sánchez, sade Casado, och fick medhåll från Rivera, som hade ett inramat foto med premiärministern när han talar med den katalanska separatistledaren Quim Torra:

- Jag vill ha en premiärminister som inte knäböjer framför dem som vill splittra Spanien, sade Rivera.

Sánchez försvarade sig med att han aldrig skulle tillåta en folkomröstning om självständighet i Katalonien, men hävdade att dialog är den enda vägen framåt. Iglesias uppmanade å sin sida de andra deltagarna att hålla en seriös ton.

Vox inte inbjudet

Högerextrema och ultranationalistiska Vox partiledaren Santiago Abascal var inte inbjuden till debatten, eftersom partiet ännu inte är representerade i det nationella parlamentet. Vox gjorde succé i regionvalet i Andalusien i december, och partiets stöd gjorde det möjligt för PP och Ciudadanos att ta över makten där.

ANNONS

Sánchez varnade för att det kan ske även på nationell nivå.

- Jag trodde aldrig att Trump skulle vinna och han vann. Jag trodde aldrig att Brexit skulle hända och det gjorde det. Jag trodde aldrig att PP, Ciudadanos och extremhögern skulle nå överenskommelser i Andalusien, men det gjorde de, sade han.

Kandidaterna får en ny chans att debattera senare i dag.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Spanska val

Efter att diktatorn Franco dött 1975 fick Spanien en demokratisk konstitution 1978.

Fram till 2015 dominerades spansk politik helt av socialistpartiet PSOE och konservativa PP. Men i valet det året gjorde två nya partier bred entré i parlamentet: vänsterpopulistiska Podemos och mittenhögerpartiet Ciudadanos. Det ritade om spelplanen och sedan dess har landet haft svaga minoritetsregeringar.

I juni 2018 tog PSOE regeringsmakten efter en misstroendeomröstning mot premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy, där mindre katalanska och baskiska nationalistpartier röstade med PSOE.

I februari utlyste PSOE-ledaren Pedro Sánchez nyval sedan regeringens budget röstats ned i parlamentet – med de katalanska nationalistpartiernas bistånd.

Nyvalet nu den 28 april innebär det tredje spanska parlamentsvalet på knappt fyra år (ordinarie val skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år). Valkampanjen kulminerar på fredag. Lördag är traditionellt tillägnad reflektion.

Den 26 maj får spanjorerna åter bege sig till valurnorna. Då är det dags för kommunal- och regionalval samt val till Europaparlamentet.

ANNONS