Förödelse efter jordskalvet i Nya Zeeland i november 2016. Arkivbild.
Förödelse efter jordskalvet i Nya Zeeland i november 2016. Arkivbild.

Skalv tryckte ihop Nya Zeelands öar

En stad sjunker och Nya Zeelands två huvudöar kryper närmare varandra. Men man får leta noga för att se effekterna av jordbävningen för två år sedan.

ANNONS
|

En stor jordbävning skakade Nya Zeelands Sydön i november 2016. Två personer omkom i skalvet som kändes i nästan hela landet. Nu har forskare sett hur jordbävningen, kallad Kaikoura, påverkat landets geografi för all framtid, skriver New Zealand Herald.

Cooksundet, som går mellan landets två huvudöar har blivit smalare, och det lilla samhället Cape Campbell på Sydön har börjat sjunka ner i havet. Det gäller bara att vara skarpsynt för att märka skillnaderna.

Under själva skalvet trycktes öarna flera meter närmare varandra, men rörelsen vände och det 50 kilometer breda sundet är nu bara 35 centimeter smalare. Invånarna i Cape Campbell behöver heller inte oroa sig för att orten ska försvinna i brådrasket, den ligger nu två centimeter lägre än före skalvet.

ANNONS

Anledningen till att just Kaikoura orsakade så i sammanhanget stora rörelser är att antalet brottytor var ovanligt stort. Över 20000 efterskalv registrerades också enligt forskarna, som fortfarande undersöker effekterna. Men de är inte oroliga för att förändringarna ska påverka naturen, eller att Cape Campbell är försvagat inför en kommande jordbävning.

För att det blir fler skalv vet man, men inte var, när eller hur stora de blir. Det enda som hjälper är att förbereda sig, säger forskarna.

- Vi måste bara vara förberedda, som individer och som samhälle, inför tanken på ett kommande skalv, säger geologen och jordbävningsexperten Rob Langridge till tidningen.

TT

Fakta: Jordskalv

Jordskalv förekommer i huvudsak längs de zoner vid jordytan där de så kallade kontinentalplattorna möts. Energi byggs upp när plattorna rör sig mot varandra.

90 procent av världens skalv sker i en ring runt Stilla havet där plattorna möts. Seismologerna kallar den Eldsringen.

Nya Zeeland ligger på gränsen mellan Australiens och Stilla havets kontinentalplattor, vilket gör ön känslig för rörelser mellan kontinentalplattorna.

Jordbävningen Kaikōura den 14 november 2016 uppmättes till 7,8 på Richterskalan.

Källa: Geovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet

ANNONS