Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif tillsammans med president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif tillsammans med president Hassan Rohani. Arkivbild.

Presidenten godtar inte Zarifs avskedsansökan

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif, Irans huvudförhandlare i kärnenergiavtalet med västvärlden 2015, meddelar att han avgår. Men beslutet kan bara träda i kraft om president Hassan Rohani säger ja – och Rohani följer parlamentsmajoritetens råd om att inte godta Zarifs avskedsansökan.

ANNONS
|

"Jag ber om förlåtelse för min oförmåga att fortsätta tjäna, och för alla brister under min ämbetstid", skriver Zarif på Instagram , och tackar för allt stöd under de gångna 67 månaderna.

Utspelet kommer kort efter det att Syriens president Bashar al-Assad oväntat besökt Teheran. Zarif syntes inte till i samband med al-Assads möten med Rohani och den högste ledaren Ali Khamenei.

Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i parlamentets inflytelserika säkerhetsutskott, säger till nyhetsbyrån Isna att Zarif velat avgå tidigare, men att han tydligen menar allvar i och med att han gör det offentligt denna gång.

ANNONS

Parlamentet vädjar

En majoritet av ledamöterna i det iranska parlamentet har skrivit under ett brev där man uppmanar Rohani att inte acceptera Zarifs avgång, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Avskedsansökan blir inte giltig förrän den godkänns av presidenten. Och enligt Rohanis stabschef Mahmoud Vaezi anser presidenten att Iran bara har "en utrikespolitik och en utrikesminister".

Parlamentarikern Ali Motahari, liksom politiker från olika läger, säger att det är osannolikt att Rohani accepterar Zarifs avskedsansökan eftersom ingen annan kan klara av den krävande tjänsten som utrikesminister.

Bahram Qasemi, talesperson för utrikesdepartementet i Teheran, avfärdar också medieuppgifter om att Zarif ska få avgå. Qasemi hänvisar istället till Rohanis och Vaezis uttalanden, rapporterar nyhetsbyrån Fars.

- Avskedsansökan har inte accepterats, säger Qasemi.

Har försvagats

Zarif och Falahatpisheh skulle ha åkt till FN-möten i Genève på måndagen, men resan ställdes in i sista stund.

Sedan USA:s president Donald Trump hoppade av kärnenergiavtalet om nedrustning och handel har Zarifs ställning försvagats. Hårdföra västvärldsskeptiska röster tycker att de har fått rätt i farhågorna om att Iran gjort stora eftergifter utan att ha fått tillräckligt mycket i gengäld.

ANNONS

- Den andra sidan lyckades aldrig bryta ner mig under förhandlingarna, sade Zarif i en iransk tidningsintervju tidigare i februari.

- Men internt tryck slet ut mig både under och efter samtalen.

TT-AFP

Fakta: USA drog sig ur avtal

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. Avtalet innebar insyn i Irans atomenergiprogram, för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, i utbyte mot lättade FN-sanktioner.

Den 8 maj i fjol beslutade dock president Donald Trump att USA drar sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska sanktioner mot landet. De tre EU-länderna som undertecknade avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS