Masskjutningen i Nova Scotia i april var den dödligaste i Kanadas historia. På bilden sörjer en familj vid ett spontant minnesmärke.
Masskjutningen i Nova Scotia i april var den dödligaste i Kanadas historia. På bilden sörjer en familj vid ett spontant minnesmärke. Bild: Andrew Vaughan/The Canadian Press/AP/TT

Polisen granskas efter masskjutning i Kanada

Kanada har tillsatt en utredning för att undersöka om polisen gjorde tillräckligt för att stoppa masskjutningen i Nova Scotia i april i år, där 22 personer dödades. Aktivister kräver att utredningen sker inför öppna dörrar.

ANNONS

I slutet av förra veckan offentliggjordes att en oberoende utredning ska granska polisens hantering av masskjutningen i Nova Scotia tidigare i år, skriver AFP. En panel bestående av tre experter ska undersöka om polisen gjorde tillräckligt.

Kräver öppen utredning

Men aktivister kräver nu att utredningen sker inför öppna dörrar, i stället för den slutna utredning som föreslagits av den federala och provinsiella regeringen. I måndags hölls en stor demonstration i Halifax, Nova Scotias största stad, rapporterar The Guardian.

Enligt aktivisterna ignorerade polisen anmälningar om att gärningsmannen varit våldsam, bland annat mot sin partner. Dessutom anklagas polisen för att inte i tid ha varnat allmänheten under dådet, som inleddes den 18 april och pågick i 13 timmar. Sammanlagt dödades 22 personer i den dödligaste masskjutningen i Kanadas historia.

ANNONS

Kopplas till kvinnohat

Kvinnorättsaktivisten Jenny Wright jämför dådet i Nova Scotia med massakern i Montreal 1989 och skåpbilsattacken i Toronto förra året – våldsdåd där kvinnor var måltavlor för våldet. Enligt Wright är en offentlig utredning vad som krävs för att sätta ljus på kopplingen mellan hat mot kvinnor och våldsbrott.

– Vi vill inte att det som hände i Nova Scotia ska döljas. Vi vill att det ska komma ut, att det ska bli offentligt, vi vill veta vad som hände så att vi kan börja läka, men också så att vi kan börja med de strukturella förändringar i lagstiftningen som krävs för att den här typen av våldshandling aldrig ska ske igen, säger Jenny Wright till The Guardian.

Åklagare försvarar beslutet

Massmordet började när gärningsmannen angrep sin flickvän. Han åkte därefter hemifrån – i en bil som utrustats för att se ut som en polisbil – med flera skjutvapen och inledde massmordet. Gärningsmannen, som dödades av en polis vid en bensinstation, hade tidigare anmälts för våld i hemmet och för olaga vapeninnehav. Vänner, familj och grannar kände till att han var våldsam, enligt The Guardian.

Den utredning som föreslagits av myndigheterna ska bestå av en expertpanel bestående av en tidigare domare, en tidigare minister och en tidigare polischef. Nova Scotias chefsåklagare har försvarat utformningen av utredningen.

ANNONS

– Panelen kommer att göra vad jag tror är ett uttömmande, kompetent och grundligt jobb, och vi ser fram emot att höra deras rekommendationer, säger Mark Furey.

Lucas Brischetto/TT

ANNONS