OPCW:s huvudkontor i Haag, Nederländerna. Arkivbild.
OPCW:s huvudkontor i Haag, Nederländerna. Arkivbild.

Oenighet i FN om syrisk kemvapenutredning

Ryssland tänker motsätta sig att FN:s säkerhetsråd förlänger mandatet för en internationell utredning som granskar användning av kemiska vapen i Syrien och motsätter sig också utredningens slutsatser.

ANNONS
|

I ett gemensamt uttalande kräver USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland att utredningen får förlängt mandat.

Ryssland avvisar rapporten från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och FN, där den syriska regeringen får skulden för kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien. Enligt ryska nyhetsbyrån Ria ska Ryssland motsätta sig att FN:s säkerhetsråd förlänger utredningens mandat, som går ut nästa vecka.

Den 24 oktober lade Ryssland in ett veto mot att förlänga OPCW:s granskning med hänvisning till att landet ville vänta in rapporten. Landet har sedan dess kommit med ett eget förslag till resolution.

ANNONS

Enligt rapporten är den syriska regeringen ansvarig för attacken i den rebellkontrollerade Idlibprovinsen den 4 april, då över 80 människor dödades och nästan 300 skadades. Den syriska regeringen nekar till anklagelserna.

Utrikesministrarna från USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland manar i stället säkerhetsrådet att förlänga utredningens mandat, och att de som befinns vara skyldig till attackerna också ställs till ansvar.

TT-Reuters

Fakta: Attacken i Khan Sheikhun

Den syriska regimen misstänks ligga bakom ett kemvapenangrepp mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Över 80 människor, varav många barn, dödades i bombräden. Damaskus nekar dock till anklagelserna.

USA har pekat ut regimen som skyldig till angreppet. Ryssland har å sin sida hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen.

ANNONS