Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, till höger, kampanjar i New York. Under natten till onsdagen besegrade hon kongressveteranen Joe Crowley i partiets primärval.
Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, till höger, kampanjar i New York. Under natten till onsdagen besegrade hon kongressveteranen Joe Crowley i partiets primärval.

Nykomling skrällde i primärval i USA

Den förre presidentkandidaten Mitt Romney tog ett avgörande steg mot senaten. I New York besegrades en av Demokraternas kongressveteraner av en ung socialist. Den senaste rundan primärval i USA blev rafflande.

ANNONS
|

- Det här är bara början. Budskapet till världen i kväll är att det inte är okej att sätta bidragsgivare före sina nära, jublade en lycklig Alexandria Ocasio-Cortez enligt nyhetskanalen CNN efter att ha vunnit i New Yorks 14:e distrikt som omfattar norra Queens och östra Bronx.

ANNONS

Djupare klyftor

Den 28-åriga aktivistens seger över Joseph Crowley, som suttit i representanthuset sedan 1999 och som brukar ses som en framtida talman, skapar stora rubriker i amerikanska medier. Som medlem i Democratic Socialists of America är Ocasio-Cortez uttalad socialist, bland hennes vallöften finns allmän sjukvård och statliga jobbgarantier. Att hon slog ut den mer mittenorienterade Crowley ses som en framgång för Demokraternas progressiva vänsterfalang och ytterligare ett tecken på politisk polarisering i USA, det vill säga att Republikanerna rör sig mer mot den politiska högern och Demokraterna mot vänstern.

Crowleys kampanj hade samlat in tio gånger så mycket pengar som Ocasio-Cortez gräsrotsrörelse. I ett uttalande lovade Crowley att stödja henne och sade att president Trumps regering är "ett hot mot allt som vi står för här i Queens och Bronx".

Mot Washington DC?

Men söder om Manhattan jublade en annan kongresspolitiker, den sittande republikanen och Trumpvännen Dan Donovan. Han hade utmanats av sin företrädare Michael Grimm, som just släppts från ett fängelsestraff för skattefusk. Valrörelsens verbala påhopp dem emellan har liknats vid en reality-show.

I delstaten Utah tog samtidigt den förre presidentkandidaten och Massachusettsguvernören Mitt Romney hem det republikanska primärvalet till senaten. Romney har tidigare varit en hård kritiker av sin partikamrat Trump och måste gå en delikat balansgång om han ska jobba i Washington DC.

ANNONS

President Trump å sin sida gjorde via Twitter ett stort nummer av att South Carolinas guvernör Henry McMaster, som han kampanjat för, stod pall mot sina utmanare.

Primärval genomfördes även i Colorado, Maryland, Mississippi och Oklahoma. Den spiondömda aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning lyckades inte besegra den sittande demokratiske Marylandsenatorn Ben Cardin.

TT

Bakgrund: Opinionsläget och mellanårsvalet

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Parallellt hålls guvernörsval samt lokala val och folkomröstningar.

I nuläget uppger 46,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 40,5 procent ställer sig bakom en Republikanerna, enligt en sammanställning av tio aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

I realiteten spelar dock lokala frågor in när amerikanerna röstar i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 48 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller åtta platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 197 "säkra" demokratiska platser och 204 republikanska. I 34 fall står det och väger opinionsmässigt.

I nuläget tycker enbart 14,8 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 72,5 procent är av motsatt åsikt.

President Donald Trumps förtroendesiffror har ökat sedan årsskiftet. I nuläget tycker 43 procent att han gör ett bra jobb, att jämföra med 37,2 procent i mitten av december.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS