Två javanoshörningar, en hona med kalv, fotograferade i Ujung Kulon på Java.
Två javanoshörningar, en hona med kalv, fotograferade i Ujung Kulon på Java.

Noshörningar överlevde tsunamin

De sista javanoshörningarna i världen har överlevt tsunamin som nyligen drabbade Indonesien. Flodvågorna slog in över sydvästra Java där noshörningarna finns, men de hotade djuren klarade sig undan oskadda.

ANNONS
|

Javanoshörningen fanns ursprungligen över en stor del av sydöstra Asien, men är i dag en av jordens mest sällsynta djurarter. Endast 67 individer finns kvar och samtliga lever i nationalparken Ujung Kulon på Javas västspets.

Hela världspopulationen befann sig med andra ord i omedelbar fara när vulkanen Anak Krakatoa fick sitt utbrott och gav upphov till en förödande tsunami som sköljde in över stränderna.

Vulkanen ligger i sundet mellan Sumatra och Java, bara drygt 70 kilometer från Ujung Kulon.

Tsunamin drabbade nationalparken kort efter utbrottet. Enligt tillgängliga uppgifter dödades två personer i nationalparken och ett stort antal byggnader och båtar förstördes av flodvågorna, rapporterar BBC.

ANNONS

Däremot klarade sig noshörningarna. Dels lever de en bit inåt land dit flodvågorna inte nådde, dels träffade tsunamin den norra delen av parken, medan de flesta av noshörningarna finns i den södra delen.

Händelsen accentuerar dock hur sårbara djuren är. En naturkatastrof kan utplåna hela arten på ett ögonblick. Planer har därför funnits under lång tid på att försöka etablera ytterligare en eller flera populationer, genom att flytta några av djuren till en annan del av Java. Än så länge har dock inget hänt, eftersom det har varit svårt att hitta ett lämpligt, tillräckligt stort, område på ön.

TT

Fakta: Javanoshörningen

Javanoshörningen (Rhinoceros sondaicus) är det näst största däggdjuret i sydöstra Asien efter den asiatiska elefanten. Vikten uppskattas till drygt 1000 kilo.

Ursprungligen fanns arten från nordöstra Indien genom Sydostasien till Sumatra och Java, men arten var i mitten av 1900-talet utrotad överallt utom på Javas västspets där det idag finns 67 individer, och i Cat Tien i Sydvietnam där man 1989 upptäckte en dittills okänd population på 10-15 individer. Den vietnamesiska stammen är dock utplånad idag. Den sista noshörningen i Cat Tien hittades tjuvskjuten 2010.

Källa: IUCN

ANNONS