Allt fler migranter försöker nu ta sig till Kanarieöarna. På bilden migranter från Marocko som anlände tidigare i oktober. Arkivbild.
Allt fler migranter försöker nu ta sig till Kanarieöarna. På bilden migranter från Marocko som anlände tidigare i oktober. Arkivbild. Bild: Javier Bauluz/AP/TT

Minst 140 döda i båtolycka utanför Senegal

Minst 140 migranter har omkommit i en båtolycka utanför Senegal. Det är den dödligaste båtkatastrofen i år, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

ANNONS

“Vi vädjar om enighet mellan regeringar, samarbetspartners och det internationella samfundet för att få bukt med de nätverk som utnyttjar desperata unga för att kunna bedriva människohandel och människosmuggling", skriver IOM:s uppdragschef för Senegal, Bakary Doumbia, i ett uttalande.

Omkring 200 personer befann sig ombord på båten när den började brinna. Farkosten kapsejsade sedan.

En video som publicerats i lokala medier visar hur hur en fiskebåt närmar sig en kraftig rökpelare ute till havs samtidigt som människor desperat simmar mot fiskebåten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 60 personer kunde räddas och 20 kroppar har bärgats, enligt IOM.

Den svåra olyckan inträffade i lördags. Bara några timmar efter det att båten lämnat hamn, cirka tio mil söder om huvudstaden Dakar på väg mot Kanarieöarna, började den brinna.

ANNONS

Hittills i år har 11 000 migranter tagit sig från Västafrika till Kanarieöarna. Och det är en kraftig ökning jämfört med motsvarande period i fjol då närmare 2 600 människor kom.

ANNONS