En stenkastande demonstrant på Paris paradgata Champs-Élysées Flera bilar eldhärjades under den våldsamma demonstrationen.
En stenkastande demonstrant på Paris paradgata Champs-Élysées Flera bilar eldhärjades under den våldsamma demonstrationen.

Mindre men våldsamma "gula västar"-protester

Över 100 personer har gripits i samband med bitvis våldsamma demonstrationer i Paris och på andra håll i Frankrike. Men uppslutningen på lördagen var avsevärt mindre än förra helgen.

ANNONS
|

Demonstranterna protesterar mot stigande priser på fossila bränslen, i synnerhet diesel, men även president Emmanuel Macrons politik i största allmänhet.

Den stora kulmen i protesterna kom förra helgen, då närmare 300000 människor slöt upp runt om i landet. Två personer miste livet i samband med tumultet då. Och under veckan har demonstranterna, som kallas "de gula västarna" efter de reflexvästar de bär, på sina håll fortsatt att blockera vägar till bland annat bensinstationer, shoppinggallerior och fabriker.

Denna helg är det mindre folk ute. På lördagseftermiddagen beräknade franska inrikesdepartementet att nästan 81000 "gula västar" demonstrerade runt om i Frankrike.

ANNONS

Vilt på paradavenyn

Men i centrala Paris gick det stundtals väldigt vilt till. Polis och demonstranter drabbade samman på Champs-Élysées. Polisen kämpade för att hindra demonstranterna att nå Élyséepalatset och president Emmanuel Macron, och fick ta till såväl tårgas som vattenkanoner.

Just på Champs-Élysées uppges demonstranterna dessutom inte ha haft tillstånd att protestera.

Flera fordon eldhärjades på paradgatan, bland annat ska ett stort fordon ha brunnit så kraftigt att tjock mörk rökpelare syntes mitt bland demonstranterna. En man som då försökte attackera räddningstjänsten övermannades av andra demonstranter, ett tecken på att det var en brokig skara som gav sig ut på gatorna på lördagen.

Några demonstranter svarade polisen med att kasta gatsten och bygga barrikader av gatskyltar och barstolar, andra med att sjunga marseljäsen.

Över hela landet gjordes minst 130 gripanden i samband med protesterna, av dessa har över 40 frihetsberövats i Paris. Ett tiotal personer har skadats, vilket kan jämföras med förra helgen då över 100 människor skadades.

Ytterkantsgrupper

Inrikesminister Christophe Castaner anklagar Marine Le Pen, ledare för den populiströrelse som tidigare hette Nationella fronten (FN), för att ha eldat på demonstranterna.

"Extremhögern har mobiliserat och bygger barrikader på Champs-Elysées", skriver han på Twitter.

Myndigheterna har varnat för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten planerat att ansluta sig till gula västarnas demonstrationer.

ANNONS

Protesterna utlöstes av missnöje med de nya skatter på bensin och diesel som infördes i fjol för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänliga transportmedel, men har breddats. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, kontroversiella reformer av det statliga järnvägsbolaget och skattesänkningar i kombination med åtstramningar finns bland de åtgärder som väcker missnöje.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Förbud i Paris om sex år

Bakom missnöjet i Frankrike ligger en ökning av priser på bensin och diesel.

Orsaken är dels att priset på råolja steg på den internationella marknaden i oktober, dels har den franska regeringen även justerat skatterna på bensin och diesel vilket gjort den senare dyrare.

Dessutom planeras ytterligare en höjning av skatten på diesel med 6,5 cent (cirka 70 öre) per liter i början av 2019. Den höjda dieselskatten är avsedd att förmå bilägare att byta till miljövänligare bilar.

Men missnöjet och protesterna från gula västarna har haft en viss inverkan. I mitten av november uppgav regeringen att man tillför extra pengar för att hjälpa bilägare med låg inkomst.

Paris är en av de europeiska storstäder som sagt att bensin- och dieseldrivna bilar ska förbjudas senast 2025. På riksnivå har Frankrike målet att stoppa försäljningen av fossildrivna bilar senast 2040.

Källor: Reuters, Euronews

ANNONS