Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen. Bild: Mahmud Illian/AP/TT

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Krisen i Mellanöstern eskalerar. En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem. Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.

ANNONS

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistiska marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 330 skadade palestinier. Minst nio poliser skadades på måndagen.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Våldet vid al-Aqsamoskén pågick fortfarande sent på måndagskvällen, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

ANNONS

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Sammandrabbningarna i Jerusalem fick oroväckande följdreaktioner på måndagseftermiddagen. Islamistiska Hamas i Gaza hotade med att utföra attacker mot israeliskt område, hot som förverkligades när raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden. Enligt obekräftade uppgifter från Hamas har över 100 raketer avfyrats.

Parlamentet evakuerades

Inga personer uppges ha skadats i raketattackerna, men befolkningen lystrade till larmsignalerna som ljöd och det israeliska parlamentet Knesset evakuerades. En person skadades dock på den israeliska sidan av gränsen mot Gaza sedan en pansarvärnsrobot avfyrats mot ett civilt fordon, uppger den israeliska militären.

ANNONS

Israelisk militär svarade med att attackera mål i Gaza, och förstärkte den militära närvaron vid gränsområdet.

Hamas bekräftade att en av rörelsens befälhavare hade dödats i attackerna. Hamas sade senare på måndagskvällen att minst tjugo personer, varav nio barn, dödats. Ytterligare 65 ska ha skadats, skriver AFP. Hamas uppgifter har inte bekräftats av oberoende källor.

– Vi strider på flera fronter. Jerusalem, Gaza och andra platser i Israel, säger premiärminister Benjamin Netanyahu om Israels offensiv efter Hamas raketattacker.

– Vi kommer att svara med kraft. Vi tolererar inga attacker på vårt territorium, mot vår huvudstad, våra medborgare eller våra soldater, sade Netanyahu enligt AFP.

USA fördömde raketattackerna mot Jerusalem.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

ANNONS

Den israeliska politiken tolkas av vissa bedömare som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Grim Berglund/TT

Henrik Samuelsson/TT

Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium. Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade sin självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad, och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

ANNONS