Migranter från Honduras har fått tillfälligt skydd i Guatemala på sin väg mot USA.
Migranter från Honduras har fått tillfälligt skydd i Guatemala på sin väg mot USA.

Migranter vandrar vidare mot Mexiko

En växande skara av hundratals centralamerikanska migranter fortsätter sin långa vandring norrut. Liksom tiotusentals som har gjort samma resa tidigare hoppas de undkomma det utbredda våldet och fattigdomen i sina hemländer. USA:s president Donald Trump hotar att sätta in militären vid gränsen om de inte stoppas.

ANNONS
|

Fler och fler har anslutit sig längs vägen till den grupp människor som i lördags lämnade den våldshärjade staden San Pedro Sula i Honduras, med kurs mot den rika jätten i norr.

De rapporteras nu vara flera tusen. Efter att ha nått Guatemala City – 24 mil från den honduranska gränsen – har många stannat för att få en stunds vila på uppblåsbara madrasser i ett härbärge i huvudstaden.

- Min man var elektriker. Han dödades för nio månader sedan, säger 40-åriga Carolina Aguilar från det gängkontrollerade Choloma, strax utanför San Pedro Sula, till Reuters.

ANNONS

Hon har med sig sina två döttrar, 11 och 17 år gamla.

- Vi har varken något hem eller jobb. Vi har kunnat överleva enbart på gåvor.

Trump: Stoppa dem!

Förhoppningen är att fortsätta från Mexiko och därifrån ta sig vidare den långa vägen till USA.

Donald Trump har hotat att dra in bistånd till Honduras, Guatemala och El Salvador om länderna inte stoppar migranter från att ta sig mot USA. På torsdagen varnade han även Mexiko.

"Jag måste, i de starkaste av ordalag, be Mexiko att stoppa detta angrepp – annars kommer jag att ringa upp den amerikanska militären och STÄNGA VÅR SÖDRA GRÄNS", skriver presidenten på Twitter.

Tiotusentals människor från El Salvador, Guatemala och Honduras har tagit sig till USA de senaste åren för att söka skydd. Länderna, som samtliga härjats av inbördeskrig under slutet av 1900-talet, har bland de högsta mordfrekvenserna i världen.

Djupa klassklyftor

- Gängkriminaliteten är oerhört utbredd, och drabbar stora delar av befolkningen. På grund av den höga arbetslösheten kan de hela tiden nyrekrytera bland alla unga som saknar alternativ, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och nyligen hemkommen från ett besök vid biståndsorganisationens verksamhet i El Salvador, till TT.

ANNONS

Situationen förvärras av den utbredda fattigdomen i regionen, där en liten elit dominerar näringslivet och äger stora landarealer. Ett tydligt tecken på klassklyftorna finns i Guatemala som brukar beskrivas som ett av de helikoptertätaste länderna i världen.

- Eliten har så oerhört mycket pengar att man, i stället för att lösa situationen så att rikedomarna kommer hela landet till del, isolerar sig i små enklaver och tar sig runt i helikopter, säger Anna Tibblin.

Klimatförändringar

De pengar som migranter som lyckats ta sig till USA skickar hem utgör en livsviktig inkomstkälla för många, och står för en betydande del av ländernas ekonomi.

- I El Salvador, till exempel, finns det inte en människa som inte har en nära släkting som antingen befinner sig i USA, försöker ta sig dit eller precis blivit deporterad därifrån.

Ytterligare en anledning till migrationen är klimatförändringarna, påpekar Anna Tiblin.

ANNONS

- Det har rått torka i regionen flera år i rad, vilket har gjort att böndernas skördar ofta slår snett och de förlorar de små möjligheter till försörjning som de haft. Det har gjort att fler sökt sig till städerna, vilket ytterligare drivit upp arbetslösheten.

TT-AFP

ANNONS