EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tar på lördagskvällen emot Storbritanniens premiärminister Theresa May inför toppmötet om brexit-avtalet dagen därpå.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tar på lördagskvällen emot Storbritanniens premiärminister Theresa May inför toppmötet om brexit-avtalet dagen därpå.

May på plats i Bryssel – Gibraltarfrågan löst

Dygnet innan ett brexitavtal med EU väntas undertecknas på ett toppmöte i Bryssel har Storbritanniens Theresa May fått ägna all tid åt att förhandla med Spanien. Till slut kom beskedet att den sista knäckfrågan, Gibraltar, har lösts.

ANNONS
|

En liten klippig halvö med runt 30000 invånare fick plötsligt hela brexit-frågan att svaja.

Just som det omstridda avtalet verkade vara redo att klubbas igenom av EU-länderna kom Spanien med krav om Gibraltar, som kontrolleras av Storbritannien. Den spanske premiärministern Pedro Sánchez ville se garantier om att framtida beslut om territoriet ska avhandlas i direkta samtal mellan London och Madrid. Om han inte fick det så hotade Sánchez med att stanna hemma från söndagens toppmöte.

Men på lördagseftermiddagen kom beskedet att ett avtal mellan Spanien och Storbritannien har träffats. Uppgiften bekräftades kort därpå av Pedro Sánchez själv.

ANNONS

Nöjd Sánchez

Enligt ett utkast till överenskommelsen som Reuters tagit del av står det:

"Efter att Storbritannien lämnat EU kommer Gibraltar inte att omfattas av överenskommelser mellan EU och Storbritannien".

I stället kommer överenskommelser som även omfattar Gibraltar att kräva ett separat avtal med Spanien.

- Vi har fått tillräckliga garantier för att det ska bli möjligt att hitta en lösning på en konflikt som varat i över 300 år mellan Storbritannien och Spanien, säger Sánchez.

Enligt Sánchez kommer Spanien nu att få en nyckelroll vad det gäller Gibraltars framtida relation med EU.

- I framtida förhandlingar kommer vi att behöva tala om delad suveränitet (över Gibraltar) och många andra saker med Storbritannien, säger han till The Guardian.

"Samma läge"

Enligt andra bedömare är det dock inte särskilt mycket som i praktiken skiljer sig från den ordning som redan råder mellan Storbritannien och Spanien i dag.

ANNONS

Därför innebär överenskommelsen inget bakslag för Storbritannien, enligt en talesperson för premiärminister Theresa May:

- Det är samma läge som när förhandlingarna började. Vi kommer att förhandla fram lösningar som fungerar för hela EU och för hela Storbritannien.

May underströk också när hon hade landat i Bryssel på lördagskvällen att Storbritannien alltid kommer att stå bakom Gibraltar, och att man försäkrat sig om att enklaven omfattas av brexitavtalet.

Om inte Spanien och Storbritannien hade kommit överens så hade de andra EU-länderna visserligen kunnat godkänna brexitavtalet själva – men en splittrad front skulle minska stabiliteten i den redan stormiga brittiska utträdesprocessen.

Största hindret återstår

"Jag rekommenderar att vi på söndag tillstyrker utfallet av brexitförhandlingarna. Ingen har någon anledning att vara glad. Men vi E27 (de kvarvarande EU-medlemmarna) har åtminstone, vid denna kritiska tid, klarat av att vara eniga och solidariska", säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i en kommentar.

Under lördagskvällen höll Theresa May avslutande samtal med EU-ledarna Jean-Claude Juncker and Donald Tusk i Bryssel inför toppmötet dagen därpå.

Men även om brexitavtalet skrivs under till glada miner kan May knappast andas ut.

ANNONS

Hennes svåraste utmaning återstår: Att baxa uppgörelsen genom det brittiska parlamentet. Både oppositionen och vissa ledamöter inom Mays eget parti har lovat att säga nej till avtalet i den omröstning som väntas hållas i mitten av december.

På lördagen upprepade också Arlene Foster, ledaren för det nordirländska unionistpartiet DUP, att partiet inte tänker ge sitt stöd till May när utträdelseavtalet läggs fram i parlamentet i London i mitten av december.

TT

Fakta: Gibraltarfrågan och brexit

Storbritannien intog Gibraltarklippan vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713. Spanien har länge krävt att få tillbaka området, men Storbritannien har vägrat så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkningen mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre. Dispyterna kring gränsövergången har varit många.

Frågan komplicerades ytterligare av att i folkomröstningen 2016 tyckte 96 procent av befolkningen i Gibraltar att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. En formulering i brexitavtalet som tydde på att eventuella framtida handelsavtal mellan Storbritannien och EU skulle omfatta Gibraltar väckte spansk vrede, och Storbritannien anklagades av Spanien för att mörka sitt agerande.

Källa: The Guardian m.fl.

Fakta: Söndagens extrainsatta EU-möte

På söndagen samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte om förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.

Tanken är att mötet ska ge politiska klartecken till utträdesavtalet och den gemensamma deklaration om framtida samarbete som ska ligga till grund för kommande förhandlingar om handelsavtal och liknande.

Mötet inleds klockan 9.30 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Därefter håller först de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare en egen sittning som beräknas pågå i minst 60–90 minuter. Efteråt får även Storbritanniens premiärminister Theresa May ta plats vid bordet, i ytterligare minst en timme.

Toppmötet beräknas vara slut runt lunchtid då kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk håller presskonferens.

Källor: Europeiska rådet, BBC.

ANNONS