Theresa May på väg till onsdagens frågestund i underhuset.
Theresa May på väg till onsdagens frågestund i underhuset.

London väntar på politiskt mirakel

Fotbollsmiraklet på Anfield tycks behöva följas av ett mirakel i Westminster om det brittiska parlamentet ska kunna enas om brexit. Än så länge går det fortsatt trögt i förhandlingarna mellan regering och opposition.

ANNONS
|

Några genombrott kom inte i diskussionerna i tisdags mellan företrädare för den konservativa regeringen och oppositionen inom Labour.

Utsikterna för några framsteg på onsdagen tycks heller inte vara stora.

- Vi är miltals ifrån en kompromiss som skulle kunna få stöd av Labours parlamentsledamöter, säger en Labour-källa till tidningen The Times.

"Beskedet att Storbritannien kommer att hålla EU-val bekräftar att de partiöverskridande samtalen om brexit inte är på väg någonstans särskilt snabbt. Det här ger också ny uppmärksamhet åt ifrågasättandet av (premiärminister Theresa) Mays ställning", konstaterar en analytiker från banken ING enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Fotboll i parlamentet

Parterna uppges fortsatt stå långt från varandra kring frågan om en framtida tullunion med EU och en eventuell ny folkomröstning för att bekräfta en uppgörelse.

I parlamentets underhus ägnade sig samtidigt partiledarna på onsdagen mest åt att plocka poänger på fotbollsmetaforer, efter Liverpools vändning mot Barcelona i Champions League i tisdags.

- Premiärministern kanske kan ta lite råd från (Liverpool-tränaren) Jürgen Klopp om hur man fixar ett bra resultat i Europa, sade Labours Jeremy Corbyn.

- Fast är det något som Liverpools seger visar så är det att när alla säger att det är över och de europeiska motståndarna verkar ha överhanden och klockan tickar ner så kan vi fortfarande lyckas om vi bara jobbar tillsammans, kontrade May.

Ingen ny omröstning?

Premiärministern är fortsatt ovillig att acceptera en ny folkomröstning, ens för att bekräfta en eventuell brexituppgörelse mellan partierna.

ANNONS

- Jag anser fortfarande, precis som jag alltid gjort, att vi borde genomföra resultatet från den första folkomröstningen. Vi arbetar för en uppgörelse som kan få stöd här i underhuset, fastslog hon.

May har lovat att avgå när den "nuvarande fasen" av brexitprocessen är klar. Hennes motståndare tycker att det räcker redan nu, inte minst efter Konservativa partiets usla resultat i förra veckans lokalval. Fast det vill inte May lyssna på.

- Det här handlar inte om mig. Om det skulle göra det, och om hur jag röstar, då skulle vi redan ha lämnat EU för länge sedan, sade premiärministern i London.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Kampen om brexit

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars har därför utträdet skjutits upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Den brittiska regeringen för sedan början av april samtal med oppositionen för att enas om en uppgörelse. Förhoppningen är att nå ett resultat så pass snabbt att de nya brittiska EU-parlamentsledamöter som väljs den 23 maj aldrig behöver tillträda sina mandat – vilket de formellt gör den 1 juli.

Fakta: Brittiska premiärministrar sedan Chamberlain

Theresa May har varit premiärminister i Storbritannien i två år och snart 300 dagar. Om hon sitter kvar i ytterligare minst tre veckor passerar hon den senaste Labour-premiärministern Gordon Brown på listan över hur länge ledarna har suttit. Så här ser topplistan ut under de senaste 80 åren:

ANNONS