Jordi Cuixart är en av de katalanska ledare som har suttit frihetsberövade – men som nu har benådats och släppts på fri fot.
Jordi Cuixart är en av de katalanska ledare som har suttit frihetsberövade – men som nu har benådats och släppts på fri fot. Bild: Joan Mateu/AP/TT

Katalanska separatister lämnar fängelset

ANNONS

De separatister som fängslades för sin roll i Kataloniens självständighetsförsök har lämnat fängelset sedan de benådats av den spanska regeringen.

När sju av de nio separatisterna promenerade ut från fängelset Lledoners, omkring sju mil nordväst om Barcelona, möttes de av tiotals anhängare som skanderade "Självständighet! Självständighet!". De övriga två släpptes från ett annat fängelse under onsdagen.

Benådningarna har väckt heta känslor. Kritiker anser att beslutet innebär oacceptabla eftergifter gentemot de separatister som de menar hotar den spanska statens sammanhållning. Men premiärminister Pedro Sánchez menar att det är ett steg mot försoning som kan bryta ett politiskt dödläge.

Krisen kring Katalonien har dominerat spansk politik sedan 2017, då det dåvarande regionstyret genomförde en olagligförklarad självständighetsomröstning.

ANNONS
ANNONS