Spaniens utrikesminister uppmanar katalanerna att inte lyssna på instruktioner från regionala ledare, som han anser inte har någon legitimitet.
Spaniens utrikesminister uppmanar katalanerna att inte lyssna på instruktioner från regionala ledare, som han anser inte har någon legitimitet.

Katalaner manas att inte lyda lokala ledare

Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis hoppas att katalanerna inte lyder instruktioner från regionala ledare om Spanien beslutar att inskränka regionens självstyre. Samtidigt är osäkerheten stor kring hur maktöverföringen i praktiken ska gå till.

ANNONS
|

- Jag hoppas att alla och envar kommer att ignorera alla eventuella instruktioner de (regionala ledarna) än planerar att ge, för de har enligt lagen ingen auktoritet, säger Dastis i en tv-intervju med BBC enligt Reuters.

Spaniens regering kommer att etablera myndigheter som tar över det dagliga arbetet i Katalonien, enligt utrikesministern.

Många frågetecken

- Allt regeringen försöker göra, och det motvilligt, är att återinföra rättsordningen, återställa konstitutionen men också de katalanska lagarna, och fortsätta därifrån, säger han.

ANNONS

Det är dock fortfarande många frågetecken kring hur grundlagens artikel 155, som åtgärderna grundas på, ska tillämpas i praktiken.

- Spelet kan sluta mycket illa för (premiärminister) Rajoys regering. Det kommer att bli som en kolonial administration, och självständighetsivrare kommer att se det som en ockupation, säger Oriol Bartomeus, professor i statskunskap vid UAB, ett universitet i Barcelona, till AFP.

"Kommer få problem"

Andrés Betancor, professor i förvaltningsrätt vid universitetet Pompeu Fabra, påpekar att den statliga förvaltningens närvaro har minskat i Katalonien genom åren. Enbart 9 procent av de offentligt anställda i Katalonien hör till den statliga administrationen, till skillnad mot till exempel 19 procent i Andalusien och 16 i Valencia.

- De kommer att få problem med att tillämpa beslutet i verkligheten, säger han till El País.

Premiärminister Mariano Rajoy har meddelat att Kataloniens regionala regering måste avsättas som en följd av folkomröstningen om självständighet, och nyval ska utlysas när "ordningen har återställts." Det handlar dock inte om att helt ta självstyret från katalanerna.

ANNONS

Åtgärderna ska i veckan godkännas av senaten, och väntas gå igenom lagom till nästa helg.

TT

Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med mer eller mindre omfattande självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen i utskott under nästa vecka, och planerar en omröstning på fredag, den 27 oktober.

Källa: Reuters

ANNONS