Polis vaktar en övergång till en zon där covidsmittan är på uppgång, utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh.
Polis vaktar en övergång till en zon där covidsmittan är på uppgång, utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Bild: Heng Sinith/AP/TT

Kambodja stoppar rapportering från smittozoner

Journalister i Kambodja har beordrats att inte rapportera från så kallade röda zoner, områden som stängts ner för att stoppa spridningen av coronaviruset.

ANNONS

Påbudet kommer från landets informationsdepartement, som varnar för att journalister som fortsätter att arbeta i de röda zonerna kan bli åtalade. Departementet anklagar reportrar för att ha "jagat ambulanser" och orsakat förvirring och oro.

Antalet smittade av covid-19 har ökat stadigt i Kambodja sedan i februari, då ett utbrott skedde. På tisdagen registrerades 938 nya fall, vilket är rekordmånga. Myndigheterna har omvandlat skolor och festlokaler till behandlingscenter och sjukhus varnar för att vårdplatserna är på väg att ta slut. Totalt har 16 300 människor smittats och 107 dött i landet.

De senaste veckorna har huvudstaden Phnom Penh och intilliggande Ta Khmau varit nedstängda. Områden med särskilt hög smittspridning, röda zoner, vaktas av polis och invånare tillåts bara lämna sina hem av medicinska skäl. Många som bor i zonerna klagar över brist på mat och människorättsorganisationen Amnesty International har riktat stark kritik mot landets hårda nedstängningsmetoder.

ANNONS
ANNONS