Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.

Italien i limbo två månader efter valet

Den fjärde mars i år gick italienarna till val. Exakt två månader senare är landet fortfarande långt ifrån en regeringslösning.

ANNONS
|

Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) fick som enskilt parti flest röster med 32 procent. Men det räckte inte för att bilda regering och förhandlingarna med de andra partierna har gått trögt.

En möjlig regeringskonstellation har varit mellan M5S och högeralliansen Lega, Forza Italia och Italiens bröder, som tillsammans fick 37 procent i valet. Men M5S tycks inte vilja närma sig partierna.

"Det kommer inte att bli någon möjlig regering mellan femstjärnerörelsen och mittenhögern. Matteo Salvini (La legas ledare) som fortsätter att föreslå den här lösningen, ljuger och driver med italienarna", skriver Luigio di Maio, ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) på partiets officiella blogg.

ANNONS

Det andra alternativet, att samarbeta med mitten-vänster-koalitionen som leds av Demokratiska partiet (PD), verkar också vara uteslutet.

- Jag säger bara "in bocca al lupo" (ungefär "stort lycka till"), till Di Maio om han lyckas bilda regering med sina 32 procent. Men våra (PD:s) röster kommer han inte att få ta del av, sade Matteo Renzi till tv-stationen Rai när han i torsdags helt stängde dörren till samarbete.

Femstjärnerörelsen har krävt att ett nyval ska hållas. Italiens president Sergio Mattarella, som formellt ger uppdraget att bilda regering, har sagt att han inte vill ha något nyval i det här skedet. Om ett sådant ändå skulle vara nödvändigt får det bli i höst, enligt Mattarella, som har kallat partiledarna till nya regeringssamtal den 7 maj.

TT

Fakta: Italienska parlamentsvalet

Femstjärnerörelsen (M5S) blev en av valets två stora vinnare med drygt 32,6 procent av rösterna. Partiet är en tidigare proteströrelse mot etablissemang och korruption. Det har varit skeptiskt till samarbete med andra partier, framför allt tidigare regeringspartier som Demokratiska partiet och Forza Italia.

Främlingsfientliga Lega bytte namn från Lega Nord och blev valets andra stora vinnare, med fler väljare i södra Italien. Totalt fick de drygt 17,3 procent av rösterna och övertog ledarskapet i högerkoalitionen från Silvio Berlusconi och Forza Italia, som fick 14 procent. De samarbetar också med Italiens bröder (4,3 procent), med fascistiska rötter.

Mitten-vänster-koalitionen består i huvudsak av Demokratiska partiet (PD), som tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd. De fick 18,7 procent och satte sig direkt efter valet i opposition. Av PD:s fyra samarbetspartier var det bara ett som fick över en procent, det liberala samlingspartiet Più Europa (Mer Europa) som fick 2,5.

ANNONS