Irans atomenergiorganisations talesperson Behroz Kamalvandi (mitten) besöker en atomenergianläggning söder om Teheran. Bilden tillhandahålls av den statliga organisationen.
Irans atomenergiorganisations talesperson Behroz Kamalvandi (mitten) besöker en atomenergianläggning söder om Teheran. Bilden tillhandahålls av den statliga organisationen. Bild: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Iran ökar anrikningen av uran

ANNONS

Iran säger att landet nu anrikar uran till en renhetsgrad på 5 procent. Beskedet visar ytterligare ett avsteg från uppgörelsen om landets atomenergiprogram som slöts 2015 med ledande stormakter.

"Grundat på våra behov. . . så producerar vi för närvarande 5 procent" säger den iranska atomenergiorganisationens talesperson Behroz Kamalvandi med hänvisning till anrikningsgraden av uran.

Enligt uppgörelsen med FN:s permanenta medlemmar i säkerhetsrådet – Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Ryssland – samt Tyskland så skulle Iran inte anrika uran till mer än 3,67 procent. Men Iran har meddelat att man gör avsteg från avtalet sedan USA ensidigt lämnade uppgörelsen i fjol. I stället valde USA att skärpa sanktioner mot Iran.

ANNONS

Talespersonen Kamalvandi lade till att Iran har kapaciteten att producera uran som är anrikat till "20 procent, 60 procent eller andra procentsatser".

5 procent är en klart lägre nivå än den på 20 procent som landet producerade före avtalet. För en kärnvapenstridsspets krävs uran som är anrikat till omkring 90 procent.

ANNONS