Fortsatt oroligt i Salomonöarna

För tredje dagen i rad rapporteras det om protester och upplopp i Stillahavsnationen Salomonöarna. Byggnader har satts i brand och affärer plundrats i huvudstaden Honiara.

ANNONS

Polis uppges skjuta varningsskott för att försöka skingra folkmassorna.

Landets premiärminister Manasseh Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande. Han menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna, och att det förekommit "påtryckningar från andra stater".

– Jag vill inte nämna namn, vi lämnar det där, säger han.

Många av demonstranterna i huvudstaden Honiara är enligt uppgift från grannön Malaita, där man länge har klagat över försummelse från centralregeringen.

– Jag tycker synd om mitt folk i Malaita eftersom det matas med felaktigheter och lögner vad gäller ändringen, säger premiärministern till australiska public service-kanalen ABC.

ANNONS

Kritiker menar dock att missnöjet med regeringen går djupare än bara relationen med Kina.

Australien har redan skickat hjälp i form av militärer och poliser, och på fredagen uppger grannen Papua Nya Guinea att hjälp även är på väg därifrån.

Fakta: Salomonöarna

Salomonöarna består av sex större öar och över 950 mindre, utspridda över en yta på 27 500 kvadratkilometer.

Önationen, som ligger öster om Papua Nya Guinea i Stilla havet, har kämpat med oroligheter och politiskt våld sedan den blev självständig från Storbritannien 1978.

Rivaliteten mellan den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen i Honiara på ön Guadalcanal har upprepade gånger lett till sammandrabbningar.

2003 inleddes en internationell fredsbevarande insats i landet ledd av Australien. Den varade till 2017.

Kampen mellan Kina och Taiwan om inflytande i Stillahavsregionen har länge utkämpats på Salomonöarna, som har en liten kinesisk diaspora.

Salomonöarna var bland ett tiotal Stillahavsnationer som erkände Taiwan fram till ett beslut 2019 av premiärminister Manasseh Sogavare om att bryta de diplomatiska förbindelserna och istället ta sida med Peking.

Draget upprörde Malaitas ledare, som fortfarande upprätthåller kontakten med Taiwan och får stöd från både Taipei och Washington.

Källa: AFP

ANNONS