Utbrända hus och förödelser efter en etniskt grundad attack mot byn Ogossogou i Mali i mars. Arkivbild.
Utbrända hus och förödelser efter en etniskt grundad attack mot byn Ogossogou i Mali i mars. Arkivbild. Bild: Tabital Pulaaku/AP/TT

FN: Allt värre våld mot barn i Mali

Fördubblad rekrytering av barnsoldater men också många barn dödade i de allt vanligare jihadistiska och etniskt grundade attackerna. FN:s barnfond Unicef larmar om våldet i Mali.

ANNONS

"Över 150 barn blev dödade under första halvan av 2019 och 75 blev skadade i våldsamma attacker", skriver Unicef i ett uttalande.

"Rekryteringen och användningen av barn i väpnade grupper fördubblades jämfört med samma period 2018 och över 900 skolor fortsätter att vara stängda på grund av osäkerheten", fortsätter det.

Mali plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

FN:s fredsbevarande styrka (Minusma) uppgav i förra veckan att 22 barn upp till tolv års ålder, elva pojkar och elva flickor, fanns bland de 35 personer som dödades i en attack den 9 juni mot en by i centrala Mali. De dödade kom från folkgruppen dogon, som är i konflikt med gruppen fulani och de flesta barnen dog av brännskador eller kvävning när bostäder sattes i brand.

ANNONS

Unicef rapporterar också om familjer som splittrats och drivits på flykt samt om sexuellt våld mot barn. Enligt FN är över 377 000 barn i behov av hjälp och det behövs ytterligare fyra miljoner dollar (drygt 38 miljoner kronor) för att hjälpa barn och kvinnor i landet.

ANNONS