Kim Jong-Un och Moon Jae-In möttes under fredagen. Men om det verkligen blir någon fred är långtifrån säkert, säger experten Jerker Hellström och hänvisar till tidigare samtal ländernas ledare emellan.
Kim Jong-Un och Moon Jae-In möttes under fredagen. Men om det verkligen blir någon fred är långtifrån säkert, säger experten Jerker Hellström och hänvisar till tidigare samtal ländernas ledare emellan.

Expert: Tidigare samtal ledde inte till fred

Stämningen mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In såg ut att vara god vid de båda ledarnas möte. Men vägen till fred är fortfarande lång och flera svåra frågor återstår vad gäller Nordkoreas kärnvapenprogram, anser en expert.

ANNONS
|

Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), påpekar att ledare för de koreanska staterna har mötts två gånger tidigare, 2000 och 2007, då Kim Jong-Il styrde Nordkorea. Något som i slutändan inte ledde till fred i regionen.

- Det finns en del likheter med hur det såg ut då, man gör till synes vissa framsteg. 2007 vändes detta ganska snabbt till ett läge mellan Nord och Syd som var betydligt sämre än hur det var före mötet. Därför tror jag att man ska vara väldigt försiktig med att dra för stora växlar på vad de säger sig ha kommit fram till, säger han.

ANNONS

- Det handlar först och främst om att bygga upp ett ömsesidigt förtroende och att skapa ett positivt klimat som håller i sig på lite längre sikt.

Nedrustning ej sannolikt

En av de mest brännande frågorna om Nordkorea är en eventuell nedrustning av landets kärnvapenprogram. Men att en sådan skulle komma till stånd är inte sannolikt i dagsläget, anser Jerker Hellström.

- På längre sikt vill inte Nordkorea att frågan om nedrustning ska vara en del av agendan. Man vill inte att det ska vara en förutsättning för en diskussion kring andra ämnen, som ekonomi. I stället vill Nordkorea, gärna så snart som möjligt, få någon typ av erkännande från det internationella samfundet att man ser Nordkorea som en kärnvapenmakt.

Hårda sanktioner

Nordkorea står i dag under hårda sanktioner från väst, ett faktum som Kim Jong-Un hoppas kunna förändra. Jerker Hellström säger dock att det ännu inte finns något som tyder på att Nordkorea planerar att genomföra åtgärder som skulle kunna motivera sanktionslättnader.

ANNONS

- Ingenting har egentligen förändrats i grunden den senaste tiden. Nordkorea har talat om att avbryta sina tester med interkontinentala robotar, men det är ett område där man ändå inte har genomfört fler än några få tester hittills. För övriga typer av robotar har man inte gjort samma utfästelser.

TT

ANNONS