Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Joe Biden samtalade i timmar.
Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Joe Biden samtalade i timmar. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Expert: Man kan hoppas att det inte blir sämre

Mötet mellan USA:s och Rysslands presidenter gick så bra som man kunde hoppas, enligt Rysslandskännaren Gudrun Persson.
– Relationerna är dåliga, men man kan åtminstone hoppas att de inte försämras, säger hon.

ANNONS

De flera timmar långa samtalen i Genève mellan Joe Biden och Vladimir Putin visar att de diplomatiska relationerna mellan länderna nu är "tillbaka till det normala", säger Karin Henriksson, mångårig USA-korrespondent och författare baserad i Washington.

– Joe Biden vill visa att det inte längre är Donald Trump som är president. Då går möten till utifrån den gamla modellen: Man förbereder, skakar hand, samtalar och har var sin presskonferens efteråt, säger hon.

Bästa möjliga utfall

De två ländernas ambassadörer ska återvända till sina ambassader och man är överens om att kärnvapenkrig inte har några vinnare, samt att förhandlingarna om nedrustningsavtalet Nya start ska fortsätta. Mer än så kunde man inte hoppas på, säger Gudrun Persson, Rysslandskännare och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

ANNONS

– Jag var lite orolig att det inte skulle gå så bra, att det skulle spåra ur av en eller annan anledning. Men det gjorde det inte, säger Persson.

Olika syn på cyberattacker

Samtidigt kom man ingen vart vad gäller Putins behandling av sina politiska motståndare, han vägrade säga Navalnyjs namn trots journalisternas frågor under pressträffen. Inte heller nådde de två ledarna någon framgång om cyberattackerna, som de båda anklagar varandra för.

– Det är ett växande konfliktområde mellan länderna. Jag skulle säga att bägge sidor ändå visar att man inte vill eskalera. Biden försökte också sätta det i perspektiv och visa att Ryssland är svagt, man har inte råd med ett nytt kallt krig, säger Karin Henriksson.

Enligt Gudrun Persson beror det på att USA och Ryssland har olika syn på vad som menas med cyberattacker.

– Jag tror inte att man kommer att komma någon vart där, säger hon.

ANNONS