Socialdemokraternas ledare Antti Rinne.
Socialdemokraternas ledare Antti Rinne.

Expert: Finland har rört sig vänsterut

Förvånande jämnt mellan de tre stora partierna. Men också ett val som visar att Finland rört sig vänsterut efter en valrörelse som handlat mycket om vård, omsorg och arbetsmarknad, säger en expert till TT.

ANNONS
|

- Det är ett val som pekar på att Finland har rört sig vänsterut och att valet har handlat väldigt mycket om traditionella vänster-högerfrågor, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

När nästan alla rösterna har räknats i söndagens riksdagsval har Socialdemokraterna (SDP) 17,7 procent av väljarstödet, nationalistiska Sannfinländarna (Sannf) 17,5 och moderata Samlingspartiet (Saml) 17 procent.

ANNONS

Därmed har SDP ökat med 6 mandat till 40 av totalt 200 mandat i riksdagen medan Vänsterförbundet (VF) med 8,2 procent av rösterna har ökat 4 mandat till totalt 16 – vilket inte är en slump enligt Jungar.

- Valet har handlat mycket om bland annat vård och arbetslöshet.

"Bära hundhuvudet"

Samtidigt är det statsminister Juha Sipilä centerparti svårt sargat: Med 13,8 procent av rösterna landar partiet på 31 mandat vilket är 18 färre än vid förra valet. Det förklaras av många med att den vårdreform som regeringen har försökt genomföra havererade under buller och bång, och Jungar håller med om den analysen.

- Det har varit den största frågan under mandatperioden och där har statsministerpartiet fått bära hundhuvudet, säger hon.

Miljöpartiet Gröna förbundet gör ett starkt val och ökar med 5 mandat till totalt 20.

Sannf ökar med 1 mandat, till 39. Det förvånar många med tanke på att partiet splittrades under mandatperioden men nu har Sannf visat att partiet har ett stabilt väljarstöd i landet, framhäver Ann-Cathrine Jungar.

ANNONS

- Oppositionsrollen har verkligen gynnat dem.

Lockat soffliggare

Hon menar också att Sannf gynnats av sin framtoning av att vara ett antietablissemangsparti och lyckats lockat till sig soffliggare. En annan sak som kan ha dragit röster är partiets skeptiska drag mot journalistik och vetenskap när väljarna tyckt att klimatfrågorna har fått för stor roll i valrörelsen.

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne kliver fram och säger att han har goda förhoppningar om att kunna bilda en regering före slutet av maj.

Ann-Cathrine Jungar pekar på att det är nu som de verkliga förhandlingarna börjar.

- Jag tror att det kan bli två stora och två eller tre av de mindre partierna i regeringen.

TT

ANNONS