EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiserar Ungerns omdiskuterade lag mot 'främjande av homosexualitet' bland minderåriga. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiserar Ungerns omdiskuterade lag mot "främjande av homosexualitet" bland minderåriga. Arkivfoto. Bild: Michael Sohn/AP/TT

EU-basen: Ungersk lag "en skam"

"En skam" säger EU-basen om Ungerns omdiskuterade nya lag om vilka sexuella läggningar som får visas upp för minderåriga. Tysklands förbundskansler håller med – medan Ungern reagerar med ilska.

ANNONS

Sedan EU-kommissionen i flera dagar valt att hålla en låg profil i frågan tog ordförande Ursula von der Leyen till sist bladet från munnen under onsdagen.

– Den ungerska lagen är en skam. Den diskriminerar tydligt personer utifrån deras sexuella läggning, sade hon på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Kritisk Merkel

Lagen, som drevs igenom i förra veckan, syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för alla under 18 år.

Tv- och radiokanaler ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

ANNONS

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritisk.

– Jag anser att den här lagen är fel och oförenlig med min politiska syn, sade hon i en den tyska förbundsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Falska anklagelser"

Ungern hävdar dock att lagen endast är till för att skydda minderåriga.

– Den här lagen är bara mot pedofiler. Den här lagen säger ingenting om vuxnas sexuella läggning, sade utrikesminister Peter Szijjarto i tisdags och anklagade kritikerna för att inte ha läst vad som står i lagen.

Liknande ord framförs också i ett regeringsuttalande på onsdagen.

"Uttalandet från EU-kommissionens ordförande är en skam, för det baserar på falska anklagelser", heter det enligt AFP.

Upp på toppmöte?

EU-kommissionen tänker ändå agera. Kontakt ska nu tas med Ungern innan lagen träder i kraft.

– Det här går helt emot alla grundläggande värderingar i EU. Vi kommer inte att kompromissa om de här principerna. Jag kommer att använda all makt kommissionen har för att se till att alla EU-medborgares rättigheter garanteras, sade von der Leyen i Bryssel.

Frågan om hbtqi-rättigheter väntas nu även lyftas när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte under torsdagen.

ANNONS