EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Bryssel.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Bryssel. Bild: Francisco Seco/AP/TT

EU-bas vill ha nya regler om asyl

Nyhetsbomben kom i efterorden i EU-basen Ursula von der Leyens linjetal om läget i unionen.
– Vi kommer att avskaffa Dublinreglerna och ersätta dem med ett nytt europeiskt migrationshanteringssystem, lovar von der Leyen i Bryssel.

ANNONS

Utspelet kommer när den tyska kommissionsbasen gör sitt sista svarsinlägg i den debatt som följt på hennes långa linjetal på onsdagsmorgonen.

Tidigare har hon varit fåordig om vad som egentligen kommer att ingå när nya asyl- och migrationsplaner ska presenteras av svenska kommissionären Ylva Johansson om en vecka.

Nu lovas dock ett helt nytt system i stället för de så kallade Dublinregler, som främst avgör att en asylsökande ska få sin ansökan behandlad i det land dit han eller hon först anländer.

– Det kommer ha gemensamma strukturer för asyl och återflyttningar, och den kommer att ha en ny stark solidaritetsmekanism, säger von der Leyen.

ANNONS

– Jag ser väldigt mycket fram mot debatten. Låt oss diskutera. Det kommer att finnas saker där vi kommer att vara överens och ställen där vi inte är det. Så jag ser fram emot de närmaste dagarna och veckorna, säger hon.

Sminkad gris?

I själva linjetalet utlovar von der Leyen en "human inställning" till migrationspolitiken.

– Vi har principer. Att rädda liv till havs är inget man kan välja bort, säger hon.

Samtidigt betonar hon att det kommer att göras en tydlig skillnad mellan personer som har rätt att stanna och de som inte har det.

– Vi ska se till att de som har rätt att stanna integreras och känner sig välkomna, säger kommissionsordföranden.

Idén att slopa Dublinreglerna möts samtidigt av skepsis.

"Detta är att sminka en gris. De flesta av sakerna som finns i Dublinförordningen kommer att leva vidare. Det viktigaste, oavsett namn på den sminkade grisen, är att EU-kommissionen tar tjuren vid hornen och lägger fram en europeisk migrationspolitik som funkar och är human", skriver svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

Klimatmål

Talet om läget i unionen hålls årligen av EU-kommissionens ordförande som en sorts innehållsdeklaration om vad som väntar under det kommande året.

Mycket fokuseras i år på klimatförändringarna och satsningen på en grön ekonomi för att få i gång Europa igen efter coronapandemin.

ANNONS

– Medan allehanda aktiviteter frystes i världen under pandemin så blev själva världen hetare. Vi vet att en förändring behövs – och att den är möjlig, förklarar von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

På agendan står därför löften om att till sommaren 2021 omarbeta all klimat- och energilagstiftning för att år 2030 ha minskat koldioxidutsläppen med 55 procent jämfört med nivån år 1990.

– Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, men vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här, säger kommissionsordföranden.

"Förödande"

Skärpningen till 55 procent, från dagens mål 40 procent, måste emellertid även godkännas av medlemsländerna. Och i miljörörelsen finns många som tycker att det fortsatt är alldeles för lite.

"Det finns inget mellanläge när det kommer till vetenskap. Det här målet kommer att döma oss till en förödande klimatkris", skriver Sebastian Mang från Greenpeace i ett uttalande.

Otaliga andra områden rabblas också igenom i talet.

von der Leyen talar om de komplicerade förhandlingarna med Storbritannien om samarbetet efter brexit och varnar för att det utträdesavtal som parterna enats om inte är något som britterna kan bestämma sig för att bryta på egen hand.

ANNONS

Hon kritiserar även de hbtq-fria zoner som utropats i vissa städer i Polen och lovar stöd till folket i Belarus och internationella organisationer som FN, WHO och WTO.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Ursula von der Leyen

Tyska Ursula von der Leyen godkändes som EU-kommissionens ordförande efter Jean-Claude Juncker den 16 juli 2019 och tillträdde formellt den 1 december.

Hon föddes i Bryssel 1958 där pappa Ernst Albrecht (1930-2014) hade tunga uppdrag inom den dåvarande EU-kommissionen på 1950- och 60-talen, innan han blev regional regeringschef i Niedersachsen 1976-90. Liksom fadern har von der Leyen länge varit aktiv inom kristdemokratiska CDU. Hon blev familjeminister 2005, arbetsmarknadsminister 2009 och försvarsminister från 2013 under förbundskansler Angela Merkel.

Sedan 1986 är hon gift med medicinprofessorn Heiko von der Leyen. Paret har sju barn, födda mellan 1987 och 1999.

ANNONS