En av alla bränder som just nu härjar i Kalifornien, här i Alpine County i lördags.
En av alla bränder som just nu härjar i Kalifornien, här i Alpine County i lördags. Bild: Noah Berger/AP/TT

Efter bränderna – elkablar grävs ner i jorden

Kaliforniens största elbolag, Pacific gas and electric (PG&E), har beslutat att gräva ner drygt 1 600 mil av sina elkablar i marken. Beslutet kommer efter att bolagets kablar tros ha orsakat ännu en jättebrand.

ANNONS

Anledningen är de våldsamma bränder som drabbat västra Nordamerika under tidiga sommaren. Några av bränderna har startats av gnistor från elkablar, och det var just kablar från PG&E som låg bakom den jättebrand runt orten Paradise som 2018 kostade 86 människor livet.

Utrustning från företaget tros även ligga bakom en pågående storbrand, Dixie kallad, efter att ett träd fallit över en elektrisk ledare samma dag som branden startade.

– Vi åtar oss att genomföra ett av de största infrastrukturprojekten i vår delstats historia, säger vd:n Patti Poppe på en presskonferens.

– Och vi börjar nu – i dag, fortsätter hon.

Hela projektet, där 1 600 mil elkablar ska grävas ner, väntas ta ett årtionde och kosta tiotals miljarder dollar.

ANNONS

Hittills i år har över 121 000 hektar land och skog brunnit bara i Kalifornien. Det är långt mer än under samma period i fjol, vilket totalt sett var det värst branddrabbade året i modern tid.

Den största just nu pågående branden – den 160 000 hektar stora Bootlegbranden i delstaten Oregon – startades dock av ett blixtnedslag, meddelade utredare på onsdagen. Branden har förstört minst 67 hem och runt 100 andra byggnader, och 2 200 personer kämpar för tillfället mot lågorna.

Just nu härjar nästan 80 bränder i västra USA och i Kanada ytterligare omkring 300. Där kallades 470 soldater under onsdagen in för att bistå de redan utsända militärerna och brandbekämparna i släckningsarbetet.

ANNONS